Tvillingfrågor


Foto: Hektor i gåstolen som de fick i julklapp av mormor och morfar. Mycket bra sysselsättning. 🙂

Anna O undrar följande:

Jag undrar en del, även om jag inte har tvillingar. Är så fascinerad över detta. Hur funkar dubbelamning rent praktiskt? Sover de i samma rum? Gillar de att “umgås” med varandra? Är de lika i utvecklingen? Vad är de största skillnaderna rent praktiskt att ha två i stället för en bebis? Är det mycket svårare eller underlättar det att de har varandra? Som sagt nyfiken i en strut! Min farmor var tvilling men både hon och hennes syster är döda sen många år tillbaka, men jag vet att hon ofta pratade om deras speciella band till varandra. De var iof sig enäggs. Men som sagt spännande. Och sååååå söta de är. Kul att de bara är en månad äldre än min Tyris. Kul att se utvecklingen. Kram och tack för en oerhört bra och inspirerande blogg.

Dubbelamning när jag är själv hemma funkar som så att jag lägger den ena i soffan med kuddar runt och sedan hämtar jag den andra och sätter mig. Lägger amningskudden i knät och den andra tvillingen. Därefter sträcker jag mig efter den första och lägger på amningskudden. Därefter börjar jag amma. De har huvudena emot varandra och brukar gilla att hålla i varandras händer samtidigt. 🙂

De gillar att ha varandra i närheten och skiner upp när de ser varandra, men är också mycket självständiga. De sover i olika sängar, det gjorde de tidigt. De delar rum och kommer att göra det i några år är tanken.

De är lite olika när det gäller utvecklingen. Chloé var tidigt styv i nacken och mycket fysisk medan Hektor har varit den mest verbala. Det är dock Hektor som var först med att vända sig, så det går inte att förutsäga vem som t.ex. först kommer att krypa. Det ändrar sig snabbt.

Det svåra rent praktiskt är logistiken. Jag har bara två händer och det gör att många saker som är enkla när man har ett barn i taget nästintill blir omöjliga med två. Jag skulle t.ex. inte få för mig att att gå på babyträffar innan de sitter stadigt båda två. I början var det dessutom snittet som gjorde mig lite handikappad och nu är det handleden som minskar möjligheterna. Tvillingvagnen väger mer än en enkelvagn så jag har fortfarande inte lyckats ta mig iväg på egen hand med tvillingvagnen (i bilen). Och sedan kan man lätt lägga sig och vila när man har ett barn åt gången, det går inte med två. När båda två väl sover (händer inte varje dag) är det så mycket annat som ska göras, klä sig själv eller förbereda. En annan sak är synkningen, det gäller att synka allt som går annars är det svårt att hinna. Helst ska de äta ungefär samtidigt o.s.v..

Jag tror att vi kommer att få igen det sen när de börjar leka med varandra. Längtar lite tills de själv kan gå så vi blir mer rörliga, ja, även fast jag är medveten om att det är två nyfikna som man ska hålla koll på, samtidigt. 😉

Självklart är det dubbelt så mysigt med två också. 🙂

Frida som också har tvillingar ställer också gärna upp och svarar på frågor. Hennes tvillingar är 4,5 år.

2 Comments

 1. Anna L
  28 December 2011 / 21:19

  Låter som en tuff match, men du låter samtidigt glad i bloggen! Hoppas att du känner att du orkar med allt.
  Du, den där handleden ja – är den bättre sedan du fick skenan? Fast den kanske inte är så lätt att ha på jämt, med tanke på barnen, amning etc? Kram.

 2. Anna O
  28 December 2011 / 21:49

  Tack för svaren!! Spännande att läsa. Känner att jag har fullt upp med logistiken med en bebis, så jag är imponerad!!! :-). Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.