Farligt att färga håret som gravid?

Läsaren Åsa:

Käthe, du verkar ha bra koll på mycket så jag har en fråga till dig; Vet du någonting om hur farligt det är att färga/bleka håret precis i början av en graviditet? Jag har inte fått graviditeten bekräftad än men olika tecken säger mig att det finns något i magen. Jag har världens utväxt och har en tid hos frisören då jag kommer vara precis i början av v 4 (om jag nu är gravid). Ska jag ställa in frisörbesöket? Vad skulle du gjort?

Här är intressanta fakta  från TV4:s Kalla Fakta om kemikalier i hårfärgningsmedel. Det verkar bäst att försöka undvika hårfärger (speciellt mörka) vid graviditet eller att gå till en “grön salong”. Själv har jag hållit mig till folieslingor (enbart blekning – ingen färg!) under graviditeten. Förra graviditeten undvek jag både färgning och blekning. Alltid bra att vara försiktig! Jag har hittat i FASS att läkemedel med väteperoxid inte anses farligt under en graviditet. Viktigt är dock att var och en avgör själv och gör det som känns helt rätt. Lycka till!

6 Comments

 1. 27 May 2011 / 09:09

  Det finns “gröna” hemfärgningskit att köpa på hälsokosten. De är ungefär dubbelt så dyra som vanliga färger och finns bara i tre färger, men… kan vara ett alternativ.

 2. 27 May 2011 / 09:35

  Jag vet bara att min syster frågade en överläkare på kvinnokliniken och han hade aldrig hört talas om att det skulle vara farligt (vilket iofs var konstigt, han måste ju vara medveten om debatten iaf).
  En kompis sa att hon hört att det snarare handlar om att det kan vara dumt pga att hårets kvalitet ändras, och inte hade så mkt med barnet att göra.
  Men vad vet jag. 🙂

 3. 27 May 2011 / 10:59

  Jag är väldigt intresserad av det här eftersom jag är beroende av hårfärg men gärna vill undvika kemikalier i den mån det går. På den här sidan kan man börja läsa: http://www.gronfrisor.se/

  Jag har sedan kollat runt vilka märken som är godkända på gröna salonger och kollat om några frisörer i min närhet använder dem. Goldwell Elumen används t.ex. på gröna salonger. Har däremot ingen aning om hur vetenskapligt det är men jag väljer ändå att tro att det kanske är lite säkrare 🙂

 4. Pia
  30 May 2011 / 08:48

  Skriv din kommentar här! Det är inte farligt o färga håret när man är gravid men en sak som kan hända är att färgen blir inte som den skall o likaså när man permanentar sitt hår så tar inte permanenten riktigt. Detta är pga hormonerna i kroppen likaså skall man inte göra någon kemiskbehandling när man har mens eller ammar.. Uttalat utav en utbildad frissa sedan 76.

  • 31 May 2011 / 19:36

   Pia, se gärna filmklippet för det är inte så ofarligt som man tror.

 5. Hanna
  30 July 2011 / 13:27

  Det verkar som att kalla faktas granskning är främst av hårfärger, men gäller detta även blondering/blekning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.