Det känns som 100 år sedan jag gjorde piroger. I förra veckan tog jag sats och gjorde köttfärspiroger för att testa dem på barnen. De föll väl i smaken så under sommarlovet ska jag baka massor och frysa in inför hösten. Enkelt att ta fram som lunch, mellanmål eller middag. 🙂
Jag följde detta recept från Jennys matblogg. Gjorde degen nästan precis enligt hennes recept, fast endast halva satsen, och modifierade köttfärsen något.
Pirogdegen
25 g jäst
100 g smör (smältes)
2,5 dl mjölk (värmes när smöret smält)
en nypa socker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
Denna jästes i 45 minuter innan jag gjorde 10 bullar som kavlades ut till rundlar.
Köttfärsen (jag använde ungefär hälften)
400-500 g köttfärs
1 gul lök rives rint
1 pressad vitlöksklyfta
1 ask krossade tomater mixas eller välj passerade tomater
1 tsk kinesisk soja
salt
svartpeppar
Köttfärsen passar utmärkt för de barn som inte gillar lökbitar i sin köttfärs. Detta fick puttra ett bra tag för att få bort vätskan. Innan gräddningen fylls pirogerna och limmas ihop med uppvispat ägg. Sedan mitt i ugnen i 225ºC i 10-12 minuter. Jag valde ej varmluft.
Barnen älskade både själva brödet och köttfärsen. Köttfärsen blir bra till annat också som till exempel pasta. Vill man kan man lägga i ost, svamp och annat gott. 🙂