Jag älskar högskoleprovet!


Högskoleprovet

Jag har alltid gillat att lära mig saker och rekommenderar verkligen andra att satsa på högskole- och universitetsutbildning. Jag valde att först bli biomedicinsk analytiker med mikrobiologi som inriktning och sedan läste jag mer mikrobiologi och kemi på Matematisk-naturvetenskapliga programmet vid Lunds Universitet. Och när du väl har kommit in på kurser och utbildningar samlar du akademiska poäng vilket gör att du i princip kan välja och vraka bland intressanta kurser. Och det är både kul och utvecklande. Och idag är det ju ganska vanligt att helt byta inriktning mitt i karriären. Så högskoleprovet är verkligen användbart för alla åldrar. Själv började jag på mikrobiologiska och kemiska labb och hamnade till slut hos ett läkemedelsbolag. Läkemedelsbolag har lite striktare krav vilket passade mig fint. Under första mammaledigheten passade jag på att bli egen och göra en massa kul digitala saker; starta e-handel, blogga, jobba med affiliate marketing och konsulta inom digital marknadsföring. 2019 valde jag att bli anställd på labb igen, sedan att arbeta med Quality Assurance och Regulatory Affaris. Nu arbetar jag mest med marknadsföring och markering compliance.

När du söker hela utbildningar eller kurser till högskola eller universitet är det förstås bra med höga meritpoäng. Det är också bra att finnas med i många olika urvalsgrupper för att öka dina chanser. Därför rekommenderar jag starkt att göra högskoleprovet oavsett om du har superbra toppbetyg, medelmåttiga eller kanske mindre bra betyg från gymnasiet.

När jag gjorde högskoleprovet första gången var det helt nytt för mig. Då fanns det inga tester att göra online innan provet eller andra sätt att förbereda sig på. Första gången var mest som en enda lång träning och sedan var det många som höjde sina poäng på högskoleprovet andra eller kanske tredje gången. Det gällde mig också. Då var jag riktigt vass på XYZ (matematiska problem) och DTK (diagram, tabeller och kartor). Eftersom jag gick det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet var det inte så konstigt – jag hade tränat på detta under tre år.

Men det roliga är att man kan lära om och förbättra sig själv. Högskoleprovet är inget statiskt intellligenstest utan med livserfarenhet och träning kan man blir väldigt bra. Provpasset ORD innehåller 20 ord och det var inte mitt bästa provpass på 90-talet. Just det här provpasset brukar dyka upp i Aftonbladet dagen efter att högskoleprovet har ägt rum. Jag kan då inte låta bli att testa mina ordkunskaper för att se hur jag ligger till och numera blir det oftast alla rätt. Jag har verkligen förbättrats och tycker just det provpasset har blivit jättelätt.

Men inte ska du behöva vänta i 30 år på att bli bättre. Nej, det tycker jag inte. 🙂  På HPGuiden kan du snabbt förbättra dina resultat. På bara några månader kan du kraftigt höja dina meritpoäng.

Ta gärna lite tid för att läsa recensionerna. Det finns många som har höjt sig från typ 0,8 till 1,7 och som nu har kommit in på sin drömutbildning. Det kan vara du som kommer in på din drömutbildning och blir läkare, psykolog eller vad det nu kan vara.

Mina tips!

  1. Anmäl dig till högskoleprovet. Gärna i god tid och förbered dig gärna på 2-3 stycken innan du får ett riktigt bra resultat.
  2. Bli medlem och träna hos HPGuiden. Om du väljer VIP-varianten får du en egen coach så att du snabbare kan få hjälp att höja dig.
  3. Läs gärna mitt inlägg om CV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.