Mina tankar kring CV och personligt brev

Detta inlägg är i samarbete med CV-mallen.se.

Personligt brev och CV är ett ämne som har varit högst aktuellt för mig det senaste året. Jag gick ju från att vara heltidsföretagare till anställd på 100% under 2019.  Men först ska jag ta er igenom hur mitt jobbsökande sett ut genom åren. Kanske kan ett eller två bra tips komma till nytta för dig som söker jobb just nu. 🙂

När jag pluggade på universitet var jag noga med att sommarjobba och jobba på helger för att skaffa mig arbetsvana och erfarenhet. Det är förstås bra att kunna visa upp referenser från vilken bransch som helst, men jag var noga med att få extrajobb på labb samtidigt som jag pluggade kemi, mikrobiologi, biokemi med mera. Detta gjorde att jag snabbt kunde få till ett snyggt CV med både utbildning och arbetslivserfarenhet när jag sökte jobb efter studierna. Så mitt tips är att försöka komma in i arbetslivet under tiden du pluggar.

Därefter sökte jag vikariat för att få erfarenhet av livsmedel och miljö. Jag byggde alltså upp mitt CV samtidigt som jag fick erfarenhet, och kunde därför senare få jobb inom läkemedelsbranschen eftersom jag både hade rätt utbildning och mycket labbvana. Där blev jag kvar i flera år, innan jag fick mitt första barn och senare startade eget.

När jag sökte jobb efter över ett decennium som egen företagare var jag noga med att framhäva utbildningen och nämna vilka fördelar företagandet gett mig. Därefter kunde jag direkt väva ihop tidigare erfarenhet med ny och visa upp att jag var anställningsbar. Det känns superbra att vara anställd och jag trivs jättebra på mitt vikariat som sträcker sig fram till jul. 🙂 Någon gång till hösten blir det dags att vässa till CV:et igen.

Tänk på att värdera om din erfarenhet eller utbildning väger tyngst, och framhäv rätt saker i ditt personliga brev och CV. Detta tycker jag är ett tips man kan ta till sig oavsett var man befinner sig i arbetslivet. Och var inte rädd för att sortera bort om det är mycket som sticker ut i ditt CV – se bara till så att du inte tar bort så mycket att det blir perioder där det ser ut som du inte gör något. 😉

Om du vill tips och råd när det gäller skriva CV samt hämta CV-mallar kan jag varmt rekommendera CV-mallen.se (förstås!), men också DI.s artikel om hur du framtidssäkrar din anställningsbarhet (dock betald artikel).

Har du några tips att dela med dig av?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.