5 tips på hur du skyddar dig mot pollen

Attjo! Pollensäsongen kom precis som alla år som ett slag i magen och det är inte längre kul att leva. Dessutom är det svårt att gå till jobbet då allergin är alldeles för lik symtomen man får från covid-19. Man får räkna med en hel del sneda blickar! Men finns det inget att göra åt detta elände då? Klart att det finns! Här är fem tips på hur du skyddar dig mot pollen. Självklart är det olika hur mycket lindring de ger, men de gör garanterat livet lättare.

Skaffa medicin i god tid

Det är viktigt att ha rätt medicin hemma när pollenet väl kommer. Beroende på hur känslig du är kan du antingen nöja dig med receptfri medicin för pollen eller gå till vårdcentralen för att få recept på starkare grejer.

En del pollenmedicin kan man behöva ta veckor innan pollensäsongen kommer igång, så här gäller det att planera. Dessutom är det bra att du tar reda på vilka pollen du är allergisk mot, så att du vet när det är säkert att gå ut.

Håll koll på prognosen

I stället för att chansa, håll dig uppdaterad vad pollenprognosen är för de närmaste dagarna. Om det är väldigt höga halter är det bästa du kan göra att hålla dig inne. Undvik även att ha fönstren öppna och vädra dessa dagar. Det är visserligen tråkigt att inte gå ut, men det är värt det om man har väldiga besvär med allergin.

Det är bra att tänka på att inte ens vädra på natten. Förr rådde man pollenallergiker att ha fönstren öppna då för att få in frisk luft, men det har visat sig att det ofta är ganska höga halter nattetid också eftersom vinden för med sig pollen från resten av Europa. Och det sista du behöver är att få pollen som till och med blivit importerat!

Undvik att träna utomhus

När man tränar andas man ju som bekant tyngre och tar djupare andetag. Ingen bra kombination med höga pollenhalter, med andra ord. Träna hellre inomhus för att slippa problem med allergin.

Håll dig borta från fel växter

Varje pollenallergiker borde ta reda på vilka växter det är de reagerar på så att de kan hålla sig borta från dem. Annars kanske det råkar vara just under din värsta fiende som du stannar till och tar en fikapaus.

Skaffa sjukvårdsförsäkring

En  bra sjukvårdsförsäkring ger lättare tillgång till specialister och privatsjukhus och ofta ingår det även sjukvårdsrådgivning via telefon. Detta är perfekt då man kan hoppa över köer och slipper sitta och vänta i timmar på att få hjälp.

Ha alltid läkemedel med dig

Oavsett om du bara använder receptfria ögondroppar eller har mer kraftfull medicin du fått utskriven av läkare så är det väldigt viktigt att du alltid har med dig din medicin vart du än går. Det bästa är att ha en uppsättning hemma och en i handväskan eller ryggsäcken, så att du aldrig är utan dina läkemedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.