Bygga en hemsida nu och då

Detta inlägg är i samarbete med Hittawebbhotell.nu.

Jag kom in på det här med hemsidor i mitten av 90-talet – tänk att det är 25 år sedan nu – när jag hörde om en kompis till sambon som hade byggt en hemsida. Jag tyckte det lät helroligt och frågade om det var svårt och besvärligt. Fick till svar att det var ganska jobbigt och krävde en hel del kunskap. 😉 Märk väl att han pluggade datalogi och jag pluggade kemi och matte där man inte alls fick lära sig något hemsidesrelaterat. Men trots detta uttalande räddes jag inte att försöka mig på att bygga en hemsida.

På den tiden fick man skriva HTML-kod i typ Anteckningar och sedan ladda upp med FTP-program, ett så kallat filöverföringsprogram. WordPress fanns inte och Frontpage var för tungt för min mycket nätta studentdator. Jag tror Frontpage lanserades i mitten av 90-talet – kanske någon av mina läsare kan minnas? Det var bara till att börja lära sig HTML med hjälp av numera avlidna Tigers fantastiska guide. Det var en kick att kunna ladda upp sidor och när jag väl kommit över den första tröskeln var det inte så jobbigt att bygga på med mer kunskap och lära sig nya koder och funktioner.

Min allra första hemsida Käthes Spindelnät hade jag hos Telia som var min internetleverantör på den tiden. Då ingick det plats på en server och adressen var alldeles tokigt för lång. Därför kom jag ganska snart in på det här med domäner och den första adressen som jag köpte var katt.nu. Katt.se fanns inte tillgänglig för privatpersoner vid den här tiden, och man var såååå glad och tacksam för domäner med ändelsen .nu. 😉 Nu har det blivit en andrahandsadress.

Det var först på 2000-talet som WordPress kom och det blev då extremt lätt att sätta upp en hemsida med några klick. Numera utgår jag alltid från WordPress när jag ska göra en enkel blogg eller hemsida. Kan varmt rekommendera WordPress då det finns en uppsjö av olika teman att välja mellan.

Däremot kan det vara lite klurigt att hitta webbhotell. Det är lätt att förblindas av ett billigt månadspris, men glöm inte att kika på utrymme, bandbredd och hur stor del av tiden som servern är uppe. Det sistnämnda tycker jag är viktigt, för finns det något mer irriterande än en hemsida som går ner titt som tätt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.