ANNONS:

Marie Kondo – röj och organisera i garderoben enligt hennes koncept KonMari

Har du hört talas om Marie Kondo? Jag vet inte om jag är sent ute, men jag fick nys om henne först i mellandagarna. Marie Kondo är en välkänd och erkänd organiseringskonsult. Hon kommer från Japan vilket man kan ana när det kommer till exempelvis vikning av kläder. Hon är alltså expert på hur man röjer hemma och därefter organiserar sakerna så att ordningen mer eller mindre ska bestå.

I det här inlägget väljer jag att endast ta upp kläder eftersom det är mest relevant i min blogg. Jag har sett några avsnitt av hennes serie på Netflix – Konsten att städa – och är alltså ingen expert på hennes koncept som kallas KonMari.

Vikningen bygger på att du först viker byxan, t-shirten eller annat klädesplagg nästan ända upp och därefter nästan upp till den andra kanten och slutligen ändå upp. Då ska plagget kunna ställas upp i byrån. Detta gör att du får väldigt bra överblick i garderoben vilka kläder du har och dessutom tar kläderna liten plats.

Grunden är att man ska städa med fokus på saker i samma kategori och inte ta rum för rum. När det gäller kläder gör du på följande vis:

 1. Lägg ALLA dina kläder i en hög. Det blir ofta mer än vad man tror och det är lätt att tycka att man har alldeles för mycket och vill rensa ut. Det är en bra början.
 2. Ta sedan ett plagg i taget och känn efter som det spritter till lite av glädje. Om inte sorterar du bort plagget. Tacka för den här tiden och lägg undan plagget till återvinning.
 3. När du gått igenom hela högen utgår du från vikningen ovan och lägger kläderna fint i garderoben och byrån.
 4. Efter varje tvätt viker du kläderna så här och lägger in så att ordningen består.

 

Jag gjorde min egen variant och valde att ta fram endast myskläder och träningskläder. Sedan sorterade jag ut dem enligt beskrivningen ovan, vek dem och lade tillbaka.

 

Nu blir det sjukt lätt att hitta! 🙂

Marie Kondo återkommer till att förvara saker så att man ser exakt vad man har, och jag gillar idén! Dock så kan det nog bli övermäktigt för många att ta fram allt på en gång, så då är mitt tips att ta klädestyp för klädestyp, till exempel myskläder, träningskläder och festkläder. Då blir det också lättare att upptäcka vad man faktiskt gillar bäst i denna underkategori.

Lycka till! 🙂

Glömde jag något viktigt gällande konceptet KonMari – skriv gärna ett inlägg och tipsa. 😉

1 Comment

 1. 31 July 2019 / 18:05

  Jag älskar Konmari – Metoden. Den får mig att tänka till på vad just JAG gillar. Inte vad alla andra tycker och tänker att jag ska ha eller inte.
  Det är inte bara jag som börjat använda metoden. Min mamma gör det också.

  Dessutom får det mig att inse vilken typ av kläder jag gillar och vilka färger jag sparar som är lätta att matcha med varandra. (Jag har haft för många färger och för få plagg som är svåra att matcha med varandra tidigare, nu håller jag på att bygga upp min garderob igen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.