ANNONS:

Rengöra mässing med husmorsknep – jag testar 2 olika

mässing rengöra

Jag har aldrig någonsin rengjort mässing förut, och nu när en del av mässingsprylarna från Svenskt Tenn börjar få en del år på nacken så insåg jag att jag inte kunde blunda för det längre. Det var dags att få bort den mörka ytan och ersätta den med glans. Jag hade inget putsmedel för mässing hemma så jag fick ta till husmorsknep. Jag valde att testa kokhett vatten och ketchup som är två vanligt förekommande tips när det gäller att få rent mässing.

Bilderna ovan är före och efter dessa två behandlingar. Tycker inte att det framgår så tydligt på bilden, men i verkligheten är mässingen utanpå ljuslyktan mycket ljusare, mindre fläckig och betydligt mer glansig. Är väldigt nöjd med resultatet och ska köra en omgång på min ängelljusstake också.

 

Så här såg de ute före. Det har till och med bildats lite ärg. Mässing är ju en legering koppar och tenn.

 

Här har de sänkts ner i kokhett vatten och bara torkats torra. Ingen vidare glans men det blev en bra grundrengöring inför nästa steg.

 

Sedan sprutade jag ketchup på dem och där fick de ligga i ca en timme.

 

Jag sköljde av ketchupen och torkade dem torra. Då blev det så här. Jag har alltså inte putsat alls och haft mig, och ändå fick jag detta resultat så snabbt. Lite putsning och sedan är jag nöjd. 🙂 Kanske putsar jag med det tredje husmorsknepet – bikarbonat och citron.

 

Här är en bättre före- och efterbild.

Hur brukar du få rent dina mässingsföremål?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.