ANNONS:

Obehaglig upplevelse: busschaufför som vägrade stanna

buss
Tar hellre bil än kollektivtrafik

Måste berätta om en riktigt obehaglig upplevelse igår när jag tog bussen hem efter Chefs Table. Ofta kör jag bil just för att slippa kollektiv trafik och allt strul som det faktiskt innebär, t. ex. försenade tåg till viktiga möten och liknande.

Buss känns säkrare än tåg

När jag väl beslutar mig för att ta kollektiv trafik brukar jag välja bussen när jag ska hem på kvällen då tågstationen ligger ganska långt bort. Jag tillhör inte den vågliga typen som går lugnt genom parker och mörka gångar och inte tror att något ont ska hända. Jag har alltid delat taxi och haft liknande åtgärder för mig, för att minska risker. Det ligger helt enkelt i min säkerhetsnatur.

Tar bussen från Malmö

Igår hoppade jag på 141:an ca kl. 22:35 från Malmö. Det är inte så många på bussen och till en början är det en lugn och behaglig hemfärd. Jag har säkerhetsbältet på och känner mig säker. Visserligen har jag kanske 3 minuters promenad från busshållplatsen men jag brukar sms:a och man ser mig ganska snart från vårt köksfönster. Jag ställer också in mig på att kunna bli attackerad och peppar mig själv med att snabbt kunna slå tillbaka och försvara mig om någon skulle attackera mig. Jag tänker att det gäller att vara beredd.

Busschauffören vägrar stanna

Jag markerar att jag ska av i god tid genom att trycka på stoppknappen i bussen. En annan tjej gör likadant. Vi går fram en bra tidsperiod innan bussen ska stanna. Då händer det märkliga att han bara kör förbi. Vi hojtar till båda två att han måste stanna för att vi ska hoppa av. Vi tror att han bara råkat glömma det. Han svarar att vi borde tryckt på knappen då. Vi säger att vi har gjort det. Han vägrar stanna och fortsätter köra. Det är en extremt obehaglig stämning. Vad kan vi göra? Han verkar inte agera på ett normalt sätt, han kör faktiskt bussen och vi har inte så många fler val än att åka med och se var färden slutar.

Vi börjar få panik att han bara kör vidare och det känns inte bra. Vi får verkligen trycka på och skrika stopp flera gånger innan han till slut stannar väldigt långt ifrån den ursprungliga hållplatsen.

Vi är chockade båda två

Vi hoppar av chockade och konstaterar båda två snabbt hur otroligt tacksamma vi är att vi inte var ensamma med honom på bussen. Vi följs åt genom de mörka stigarna på vägen hem. Ingen av oss gillar det. Som tur är visar det sig att vi bor ganska nära varandra. Till slut är jag hemma.

Vet du vem som kör bussen du åker?

Detta fick mig att ta en funderare. Det är ju inte alls säkert att åka buss egentligen. Det kan i praktiken vara vilken idiot som helst som kör och ansvarar för andras säkerhet.

Anmäla?

Frågan är hur jag ska anmäla detta. Tänk om han brukar bete sig så här konstigt vid upprepade tillfällen? Då borde han inte köra buss mer. Jag undrar hur noga bussbolagen kontrollerar förarna egentligen.

8 Comments

 1. Anki
  12 June 2017 / 21:56

  Anmäl honom till både polis och bussbolaget! Vilken typ!

 2. Gubben
  13 June 2017 / 18:59

  Anmäl hit och dit? Hur ser du egentligen på de bussförare som gör en jätelik insats för miljön genom att köra buss? Såg du om stopplampan inne i bussen tändes när du tryckte? Du kanske tryckte för löst eller så var stoppknappen du tryckte på ur funktion. Bussföraren kan också ha fläktar med hög ljudnivå i förarbåset och kan lätt ha missat plinget när ni tryckte. Men bussförare anses väl som robotor som inte kan göra fel. Aldrig gör fel. Är felfria människor. Bäst att lägga in direktnumret till polisen. Det är säkert ligister, massmördare och kidnappare som kör bussarna.

  • 13 June 2017 / 19:52

   Vi var två personer som tryckte. Två personer som stod och väntade på att få gå av. Två som sa att vi skulle gå av när vi körde förbi. Två som sa att han måste stanna direkt för att vi skulle gå av. Två som tjatade och tjatade på att han skulle stanna. Detta hjälpte knappt. Det var inget normalt misstag utan flera på rad – han vägrade av någon anledning att stanna oavsett hur tydliga vi var. Otroligt sjukt beteende.

   • Gubben
    14 June 2017 / 05:13

    Fel! Det har med trafiksäkerheten att göra. Man kan inte stanna en stor buss hur som helst innan man hittat en lämplig plats där bussen inte riskerar orsaka en trafikolycka och där passagerare inte riskerar bli överkörda när dom kliver av bussen. På huvudled får man inte stanna alls som exempel.

 3. 14 June 2017 / 17:12

  förjävligt, du ska helt klart anmäla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.