Mina synpunkter på artikeln om skönhet – kemiskt, naturligt och ekologiskt

skonhet naturligt kemiskt
I senaste numret av Damernas Värld finns en gedigen artikel om skönhetsprodukter med fokus på att belysa skillnader och sanningar om kemiskt, naturligt och ekologiskt i skönhetsindustrin.

Jag tycker det är en bra artikel som belyser skillnaden mellan naturligt och ekologiskt. Tror att väldigt många börjar greppa skillnaden.

Det är också bra att vanliga skönhetskonsumenter informeras om vad som är kemiskt och vad som är naturligt. För en kemist är det ingen skillnad – allt är ju kemi. När det är syntetiskt framställt har man mer koll på vad det verkligen innehåller och kan hålla en jämnare kvalitet. Jättebra att detta kommer fram. En rädsla för “kemiska hudvårdsprodukter” grundar sig på okunskap om vad kemi egentligen är. Folk kanske tänker på kemi som farliga syror när de laborerade på kemilektionerna i högstadiet. Så är det ju inte alls.

Och det här med parabener. Jag har under flera års tid suckat djupt över att de tas bort från allt fler produkter. De är så beprövade, vilket känns säkert för mig, och det är så urbota dumt att ersätta med andra mindre beprövade ämnen. Åter igen blir det så när kunskap saknas. Det är inte alls bra ibland att konsumenter och mindre kunniga skönhetsbloggare styr.

Jag håller också med om att om man är allergisk ska man satsa på syntetiska, kontrollerade produkter framför naturliga och okontrollerade.

Men jag instämmer inte i att personer med känslig hud hellre ska välja syntetiska än naturliga produkter. Själv har jag känslig hud och klarar t. ex. eteriska oljor väldigt bra och silikoner i ansiktskrämer och serum inte alls lika bra. Jag är nämligen inte allergisk, utan känslig. Det är två helt olika saker. Tycker det är viktigt att framhålla. Men det här med allergi och känslighet får vi ta upp i ett annat inlägg.  😉

Det bästa är att testa sig fram bland olika typer av skönhetsprodukter och välja de som ger bra effekt för just din hud. Och  att ta reda på fakta och tänka själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.