ANNONS:

Skyll inte på barnen att du inte tränar

img_0445Foto: Hur lyckas folk se snygga ut på bild efter träning? Så här ser jag ut! 😉

Jag är medlem i en Facebookgrupp för träningsintresserade. Det är en härlig blandning av personer som precis börjat träna och personer som tävlar inom fitness. Ingen känner sig utanför och mer kunniga inom kost och träning hjälper nybörjare på ett väldigt fint sätt. Det är stor tyngdpunkt på styrketräning vilket lockar mig. Inte bara för att styrketräning faller mig i smaken utan för att du faktiskt kan skulptera kroppen som du vill, förstärka en ond rygg eller vad det nu kan vara.

För några dagar sedan diskuterades det hur man som förälder får tid till träning. En del menade att de passade på att träna den veckan barnen var hos den andra partnern (verkar många som har delad vårdnad) medan andra som hade barnen på heltid så att säga menade att det var onödigt att träna när barnen var små. Att det gällde att ta vara på tiden då. Och då gick det upp för mig att det är just sådant här folk skyller på för att de inte tränar – att de har barn. Det kan inte bli mer fel. Ju fler barn du har desto mer nytta kan du få av träningen.

Här är mina tips till mammor (och andra föräldrar) som vill få tid till träning:

  1. Prioritera och schemalägg träningen. Ditt mindset måste vara att träningen går före allt annat. Det handlar om att investera i dig själv vilket din familj och barn också får nytta av. Vem har inte nytta av en starkare och piggare mamma? När du har små barn kan det vara svårt att schemalägga men då får du istället passa på att träna så fort det kommer en lucka.
  2. Även om du är sambo/gift och har barnen på heltid går det att dela upp tiden. Vi brukar dela upp så att vi nattar varannan dag ungefär.
  3. Om pendlingen till jobbet gör att många timmar går åt till det – se till att byta jobb eller gå ner i tid. Kan du dra ner på kostnader så att det fungerar? Du kanske inte behöver den där dyra semesterresan om vardagen är behagligare? Vad är egentligen viktigast?
  4. Du behöver inte träna i en timme och därefter duscha i en halvtimme. Det kan vara svårt att komma iväg en och en halv timme. Men du kanske hinner träna effektiv styrketräning (superset) i en halvtimme, laga mat när du kommer hem och därefter hittar du 5 minuter för dusch. Dela upp så hinner du. Gör det inte så komplicerat.
  5. Med ett par hantlar och boll kan du göra en hel del hemma. Personligen föredrar jag att komma iväg och bara få fokusera på en sak – att träna. Du kanske hinner iväg två gånger på en vecka och gör hemmaträning en till två gånger. Perfekt!
  6. Förbered träningskläder och väska så det går snabbt att komma iväg.

Jag tränar styrketräning ungefär 30 minuter 2-3 ggr per vecka. Vill gärna träna mer och ska lägga upp en plan för att hinna det. Jag är medveten om att jag har en fördel som är företagare och att jag då kan disponera tiden. Men å andra sidan verkar det väldigt lyxigt att jobba omkring 40 h och sedan ha hela kvällen ledig. Vilken lyx! 🙂 Klart du hinner träna. Hinner du inte? Då är något fel och det går att ändra på.

Inte sugen på att träna? Fine, men skyll inte på barnen.

3 Comments

  1. 15 October 2016 / 07:43

    Det bästa tycker jag är att man kan träna tillsammans med barnen. Som i en lek. Mina älskar det. Antagligen på ett utegym, i parken eller så går dom på minisats när jag tränar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.