ANNONS:

Cykliska silikoner

Infographic_Strukturformlerx4_RGB_Apoteket

Foto: Cykliska silikoner, bild från Apotekets pressmeddelande.

Tidigare var det parabener som var i fokus – sedan en tid tillbaka är det cykliska silikoner det pratas om i skönhetsbranschen. Så här skrev Apoteket i sitt pressmeddelande tidigare i höstas (2015):

EU:s vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet (SCCS) har bedömt att Cyclopentasiloxane inte är säkra i flera avseenden för användning i kosmetiska produkter. Det har visat sig att Cyclopentasiloxane i höga halter har negativ påverkan på levern och andningsorgan- och Cyclotetrasiloxane misstänks kunna påverka fertiliteten.

Precis som det låter är det en grupp av kemiska föreningar och alla har inte identiska egenskaper inom gruppen. En del kan vara helt ofarliga, andra farligare. Det är helt klart så att strukturen på en förening i viss mån kan förutsäga vilka toxiska egenskaper ämnet har, men det kan vara små olikheter som gör att ämnet ger helt olika konsekvenser i kroppen.

Det är också så att det krävs att du får i dig en viss mängd innan det blir farligt. Det innebär att om du använder något dagligen över hela kroppen leder det till att du får i dig mer av substansen än om ämnet förekommer i ett finnmedel t. ex..

Om ett ämne inte är nödvändigt i en produkt är det helt rätt att ta bort det, men om det t. ex. har konserverande egenskaper (gäller ej cykliska silikoner dock) kan det vara mer skadligt att ta bort det än att låta det vara kvar. Det kan också vara riskabelt att ersätta ett väl beprövat ämne med ett nytt mer okänt. Det nya ämnet kan ju i framtiden visa sig att vara mer skadligt. Det vet vi inte idag.

Så hur tänker jag då kring det här med cykliska silikoner?

Jag försöker undvika det i produkter som jag frekvent använder över stora delar av kroppen samt andas in (t. ex. spray). Jag försöker också sprida ut risker, kända som okända, genom att använda både ekologiska och icke-ekologiska produkter samt olika märken. Och jag vet att jag inte kommer att dö av att använda ett par produkter med cykliska silikoner. 🙂 Det viktiga är att jag inte får i mig för mycket, så att det blir farligt.

Här finns mer info om cykliska silikoner och Apotekets kampanj:

 Apotekets kampanj om cykliska silikoner anmäls, 13 nov 2015 Svensk Farmaci

KTF anmäler Apoteket AB till Reklamombudsmannen, RO 13 november 2016

Apotekets pressmeddelande, 8 september 2015

OPINION ON decamethylcyclopentasiloxane (cyclopentasiloxane, D5) in cosmetic products, Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) 25 mars 2015

7 Comments

 1. 5 January 2016 / 22:50

  Mycket intressant! Hur vet man i vilka sprayer de finns? Eller finns de i alla?
  Vad skulle du som kemist rekommendera angående toning, färgning,slingning för en person som är allergisk och känslig?

  • 6 January 2016 / 13:43

   Kika på innehållsförteckningen. Jag hade gjort ett test på huden för att se hur du reagerar.

   • 6 January 2016 / 13:43

    Kan tillägga att mörka hårfärger ofta innehåller fler allergiframkallande ämnen.

 2. Lisa
  6 January 2016 / 10:27

  Jag försöker använda så lite tveksamma ämnen som möjligt i de produkter jag smörjer in på stora delar av kroppen. Gäller även mina barn. Finns mängder med bra krämer så mestadels innehåller glycerin och olja. Leave-in produkter för håret känns däremot mer okej eftersom håret är “dött” material utanför kroppen. Detsamma tänker jag när det gäller produkter för små partier t.ex. ögonskuggor. Används på en liten yta + att jag bara använder det någon gång per månad. Något som jag känner mig väldigt kluven till är dofter. Vanliga parfymer innehåller ju oftast ftalater vilket inte tycks vara speciellt nyttigt. Har testat en del alternativa dofter men problemet är att de sitter kvar mer än någon timme. Kul att du tog upp detta ämne!

  • 6 January 2016 / 13:42

   Det var en läsare som frågade hur jag tänkte så det blev ett inlägg. Kul att höra hur andra gör. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.