ANNONS:

Är lamm rött kött?

lamm1

Svensk lammfilé fick vi tag i för en gångs skull.

lamm2

Det var väldigt gott med ugnsbakad broccoli med grädde i botten. Förkokade broccolin i några minuter och rev över parmesan innan gratinering. Sedan strösslade jag med stekt vitlök.

Numera sägs det att man inte ska äta mer än ett halvt kilo rött kött per vecka. Eftersom jag älskar en blodig biff och känner att jag mår bra av det, så tar jag det med en nypa salt. Jag äter nog inte över ett halvt kilo rött kött i alla fall. Det var samma snack på 80-talet då fett var jäääääättefarligt vilket jag aldrig brydde mig om då. Och se – nu har det vänt.

Så mitt tips är att inte hispa upp sig över alla larm som kommer utan istället äta varierat. För om tio år är det något annat som är farligt. Själv föredrar jag att bygga mina måltider på protein, något som också har blivit trendigt.

Men till min fråga, anses lamm vara rött kött? Vilka är kriterierna för att det ska kallas rött kött?

P.S. Sedan finns det ytterligare två aspekter att ta hänsyn till – om man ska äta djur eller inte och hur rött kött bidrar till försämring av miljön. Men det får jag ta en annan gång.

2 Comments

  1. Cissi
    3 November 2015 / 19:09

    Ja, lamm är rött kött. Och mättat fett ska man fortfarande vara rädd för – härom tvistar amatörerna dock, de lärde står enade… Klimatperspektivet är av allra högsta grad viktig, om inte för dig så åtminstone för dina avkommor.

    • 4 November 2015 / 09:04

      Cissi, nej det med mättat fett stämmer inte. Angående klimatet så håller jag med dig – alla måste göra något. Själv flyger jag t. ex. inte. Flyger du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.