Amning och mobiler i SVT Debatt

debattsvtamning
Foto: Bloggprofilen Emelie “Mediamamman” Andersson i SVT Debatt.

Jag följde med intresse debatten i SVT Debatt igår som handlade om amning och mobiler. Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Dessutom har jag ytterligare en dimension att tillföra i ämnet – dubbelamning och tvillingar. Eftersom jag dubbelammade i över två år har jag erfarenheter av tidig och lite senare amning. Och jag kan jämföra med enkelamning eftersom jag ammade ett barn i över två år också.

Kortfattat tycker jag så här:

– Bra att experter i ämnet tycker till om att anknytningen till barn. Det är just detta Tvillingupproret handlar om –  att en vuxen ska kunna läsa av och tillgodose det lilla barnets signaler och behov.

– Det känns skrattretande att prata om de små barnens svaga signaler och att detta lätt missas när en mobil är närvarande. Jag kan garantera att det är lättare att läsa av dessa signaler med en mobil i handen jämfört med när man har hand om två spädbarn eller fler samtidigt.

– Amning handlar inte om att titta barnen i ögonen och att vara uppmärksam på små signaler – det görs innan amning. Amning är den bästa formen av tröst och och amning är den bästa egentiden för mamman för att kunna slappna av, läsa en tidning, se på TV, kolla i mobilen o.s.v. just för att barnen inte behöver läsas av just då.

– Med tvillingar blev det mycket amning och jag tror jag hade dött av tristess om jag inte fått använda mobilen för att uppdatera mig om resten av världen. 😉

– Och slutligen: De som verkar vara emot mobiler vid amning är äldre tanter som inte har förstått det sociala och fina med en mobil. Måtte jag aldrig bli en sån. 🙂

Läs gärna mer om bloggprofilen Emelie “Mediamamman” Andersson som var med i debatten. Där finns också länk till programmet.

4 Comments

 1. Anni
  30 October 2015 / 19:50

  Tack för det här inlägget! Den här debatten gav mig, som alltid ammade med telefonen till hands, dåligt samvete tills jag läste din text och blev påmind om att jag tycker precis likadant!

  • 1 November 2015 / 20:00

   Trist med sådana debatter som inte ger något egentligen, förutom dåligt samvete. Tack för din kommentar!

 2. 30 October 2015 / 23:09

  Tack!! Kändes skönt att höra att någon annans åsikt i ämnet och som inte berättar hur dålig jag varit som förälder dessa fem månader…Nu ammar jag inte men vid matning är det ibland så att jag tar upp mobilen eller har TV:n på i bakgrunden. Som du säger behövs det ju faktiskt en paus då och då för egen tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.