ANNONS:

Min citronpaj – en mix av 3 olika recept

lordagsmat11

Så fick jag äntligen till en bra citronpaj. Pajskalet är av mördeg med mandelmjöl (godare än bara vetemjöl), citronkrämen är enkel att koka och lyckas med och…

lordagsmat9

.. marängtäcket går snabbt att vispa ihop.

lordagsmat8

Pajskalet är gjort av mördeg med ett recept från Risenta som jag har modifierat.

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl mandelmjöl
125 g smör
3 msk socker

1 äggula

Äggulan glömde jag men det funkade ändå. 😉 Degen fick vila i 2 h i kylskåp och kavlades sedan hastigt och trycktes ut i formen. Därefter 10 min i frys och slutligen ca 10 min i ugn. Tror jag hade ugnen på omkring 200 ºC.

Citronkrämen är efter Tinas recept och en aning modifierat för jag måste ju ändra lite så det blir till mina egna recept. 😉

4 hela ägg
4 citroner, skal + saft
3 dl socker
125 g smör

Allt kokas under omrörning i ca 10 min. Därefter sila och låt svalna. Klart! Busenkelt!

Fördelen med den här krämen är att den inte går att misslyckas med, för den ska koka och blir inte förstörd av det.

lordagsmat4

Marängtäcket är gjord av vanlig kallvispad maräng eftersom jag vill slippa använda vattenbad eller termometer och att stå och vispa i tio minuter. Det verkar ju heltrist. Jag tycker den här marängen duger – den är i alla fall hemmagjord. 🙂

Receptet kommer från Birgitta Rasmusson från Hela Sverige bakar. Även i det här fallet har jag modiferat så smått.

4 äggvitor
1,5 dl socker

Vispa alla äggvitor med några matskedar socker på turboeffekt. Därefter tillsätter du lite socker i taget med försiktig vispning.

Samma dag eller någon timme innan servering monterar du pajen. Häll i den svala krämen i pajskalet. Lägg på nyvispad maräng som gärna får bli toppig och baka i ugnen i 10-15 minuter i 150 ºC. Marängen ska bli svagt bruntonad.

Låt svalna och servera med vaniljglass. Citronpajen är också god kall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.