Recension av Olaplex – en föryngringsbehandling av håret

Igår testade jag att göra en hårbehandling med Olaplex hos frisören. Olaplex är en ny produkt för behandling av strukturskadade hår och en salongsbehandling som ser till att håret lagas genom att bindningarna återskapas, bindningar som bryts särskilt vid blekning och färgning. Genom att återställa dessa bindningar förbättras hårets struktur.

Bindningarna kallas disulfidbryggor och innebär att två svavel från cystein binder till varandra varpå cystin bildas. Cystein är en aminosyra som finns i proteinet keratin.

Än så länge är det hemligt vilken aktiv molekyl som finns i Olaplex men jag har bett ansvariga att skicka info till mig så snart detta är klart. Som kemist vore det kul att veta och gå in i detta på djupet. Eftersom Olaplex börjar på O skulle jag tro att syre är inblandat och slutet av namnet -plex kommer förmodligen av ordet komplex, alltså är det förmodligen ett komplex. Jag ska försöka ta reda på mer sen.

olaplex8
Behandlingen med Olaplex sker i flera steg. I samband med att mitt hår skulle slingas/blekas blandades Olaplex No.1 Bond Multiplier (flytande) i. Väteperoxidhalten ökades från 6% till 9% för att få samma effekt som om Olaplex inte skulle vara närvarande. Efter slingning applicerades Olaplex No.1 Bond Multiplier igen fast i hela mitt hår där det fick verka i 10 minuter (se bild). Direkt efter och utan föregående sköljning applicerades Olaplex No.2 Bond Perfector (samma konsistens som ett balsam) som också fick sitta i en stund. Mitt hår kammades så att behandlingen skulle träcka in ordentligt och omsluta vartenda hårstrå. Därefter schamponerades håret och avslutades med ett vanligt balsam.
olaplex5
Här fönas mitt hår helt utan någon produkt eller ens med värmeskydd för att jag verkligen ska få känna på håret efter behandlingen. Därfter anti-frizzservetter från Redken och lite hårspray, fast det sätter sig bara på ytan av håret.
oloplex1
När jag känner på håret känns det verkligen annorlunda. Det är som att förflytta sig bakåt i tiden. Håret känns lika helt igen som om jag vore 12 år gammal. Helt otroligt!

Jag köpte med mig hem hemmabehandlingen Olaplex Hair Perfector No.3. 100 ml kostar 249 kr och det rekommenderas att användas en gång per vecka mellan frisörbehandlingarna. Min frisör tipsade mig om att det ska sitta i minst i 10 minuter och gärna över natten samt att jag ska vara noga med att skölja ur det och schamponera.

Att tänka på:
– Har du inga trasiga bindningar funkar det inte, men vi är många som har det i och med alla kemiska behandlingar av håret.
– Det är ingen fuktbehandling eller vanlig inpackning utan det lagar strukturen. Men det går ju att komplettera med vanlig inpackning för att få det bästa från två världar.

Slutsats: Ja, Olaplex fungerar! 🙂

Har du testat?

7 Comments

  1. 7 June 2015 / 14:38

    Spännande behandling! Och roligt med ett bra slutresultat också! 🙂

  2. 8 June 2015 / 19:44

    Åh, vad bra det verkar vara, jag är så sugen på att testa! Mitt lockiga hår är verkligen förstört och ingenting hjälper. Min frisör har tyvärr inte tagit in Olaplex. Jag ska gå in till en annan frisör imorgon och fråga om det går att göra enbart en Olaplex-behandling eftersom jag redan färgat och klippt mig alldeles nyligen.

    • 8 June 2015 / 20:42

      Ja, det går att göra enbart Olaplex-behandling också.

      • 9 June 2015 / 10:57

        Ja, jag har förstått att många frisörer utför enbart olaplex-behandling om man vill. Men jag var precis hos min närmsta Olaplex-friör och frågade och tyvärr så gjorde dom inte det 🙁 Enligt den salongen så är steg 1 och 2 bara något som bara används i samband med blekning (det sa förresten min egen frisör också).

        Det verkar alltså skilja väldigt mycket bland olika frisörer om de utför enbart behandlingen eller inte.
        Men jag köpte i alla fall hemmabehandlingen och hoppas att den också ska fungera bra! Håller tummarna 🙂

  3. Isabelle
    22 May 2016 / 14:53

    Innehåller den sulfater, silikoner eller något annat man kan tänkas vilja akta sig för – eller vad är det egentligen som verkar på håret? vad jag förstår så går det egentligen inte att “läka” skadat hår eftersom hår i princip är “dött”? de flesta reparerande behandlingar tycks ju innehålla silikoner och sådant som ger känslan av slätare hår liksom, men funkar denna produkt “på riktigt” utan att ha några nackdelar skulle du säga?

    • 22 May 2016 / 20:10

      Det är en molekyl som binder samman svavelbindningarna igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.