ANNONS:

KTF stämmer Beautyplanet

Anledningen till att jag inte skrivit om stämningen än är att jag inte har all info jag behöver för att ta ställning och därför fortsätter jag att handla från Beautyplanet tills dess att det är utrett, men jag kan dela med mig av det jag vet och mina synpunkter för stunden. KTF har stämt Beautyplanet i Marknadsdomstolen. Läkemedelsverket är alltså inte inblandat på något sätt.

KTF är en förkortning av Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet och det är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. Organisationen har närmare 100 medlemsföretag. Detta är en beskrivning från deras egen hemsida.

KTF’s medlemsföretag gillar förmodligen inte att Beautyplanet säljer skönhetsprodukter billigt, eftersom deras kunder då köper där istället. Skincity har dock lyckats väldigt bra att sälja till ordinarie priser eftersom de är grymma på marknadsföring och kundservice. Beautyplanet kan sälja billigt eftersom de parallellimporterar. Parallellimport är lagligt, så det går inte att stämma någon för parallellimport. Däremot ska ju märkningen vara OK så att ursprung och tillverkningsdatum är tillgängligt för konsumenten, och här menar KTF med medlemsföretag att så inte har skett.

Här finns stämningsansökan att läsa. Jag har läst den och jag är helt för en utredning angående märkning, men jag förstår inte synpunkterna på marknadsföringen som ser likadan ut på andra ställen, och inte heller det som gäller konsumentkreditlagen. De använder sig av Klarna som har lång erfarenhet av detta.

Min fundering är alltså om KTF är oroliga för att konsumenter ska få felmärkta produkter eller om det snarare är så att de är rädda för konkurrensen deras medlemsföretag utsätts för. Viktigt att komma ihåg är att KTF inte är en konsumentförening utan en medlemsförening för de företag som verkar i branschen.

Vad jag tycker? Jag avvaktar tills domen är klar. Ska bli mycket intressant vad de kommer fram till.

Vad tycker du?

4 Comments

 1. 6 December 2014 / 09:43

  Det jag är mest rädd för är att man får kopior. Känns lite väl billigt ibland, för bra för att vara sant?

  • 7 December 2014 / 23:06

   Ja absolut, den biten tycker jag är jätteviktig, att man får äkta produkter.

 2. 6 December 2014 / 11:48

  Mycket av det som påstås i stämningsansökan är ju såklart inte bra om det skulle visa sig stämma. Vilseledande marknadsföring känns ju oseriöst såklart. Att bryta och manipulera förpackningar är ju riktigt fult. Har handlat hårvård från Lyko tidigare och de klistrar också sina små klisterlappar överallt på produkterna. Har dock inte tänkt på att det kanske görs i syfte att dölja utgångsdatum och dyl. Ska bli intressant att se vad som händer med detta. Bra med en granskning av branschen är min spontana reaktion iaf.

  • 7 December 2014 / 23:06

   Helt sant! Bra med granskning och intressant att se vad domen blir. Jag skulle dock vilja se att Läkemedelsverket höll i granskningen. Som det är nu är det fokus på marknadsföringen. Personligen är jag mer intresserad av innehållet – om det är riktigt eller ej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.