Klurigt att planera kök

OK, här kommer mina för tillfället osorterade tankar:

Jag hittade den här bilden från en blogg och det påminner om hur vi har våra fönster och jag gillar idén med att ha ugnen i hörnan. Annars skulle jag kunna tänka mig att ha ugnen i mitten av rummet på/i en köksö. För köksö vill jag gärna ha, gärna med två eller tre barstolar. Jag hade tänkt mig vita luckor, gärna med gammeldags känsla (köket får inte se för modernt ut), men sambon tycker att vitt blir smutsigt, så nu funderar jag på smutsgrått eller varför inte citrongult? En läcker tapet kanske inte är fel heller? Och hur ska golvet se ut, det ska helst passa till golvet i vardagsrummet. Förresten, det hade varit snyggt att slipa och göra vardagsrumsgolvet mörkare. Och hallen kanske skulle kunna breddas när det ändå ska tas bort väggar. Fast nu får jag hålla mig till köket. 🙂

Har du nyligen gjort om ditt kök – tips att dela med dig av? Länkar? Har inget behov av dyra designkök så IKEA blir perfekt, dock vill jag gärna ha lite mer krut inuti som t.ex. Miele diskmaskin.

10 Comments

 1. Eva
  31 January 2013 / 13:11

  Lycka till med köksplaneringen! Min sambo har hjälpt en hel del med nya kök från IKEA, blir jättebra och snyggt.

 2. Matilda
  31 January 2013 / 13:51

  Hej! Vi gjorde om köket nyss, dock modernt, vita luckor med eklist. Vitt blir inte skitigare än andra luckor och passar många och verkar ljust. Dock skulle jag inte köpt luckor med prägel/inristningar för då blir det dammigt fort.

 3. 31 January 2013 / 14:24

  Jag tror heller inte det är något problem med vita luckor, så länge dom inte är högblanka. Och då har jag städat mååånga kök 🙂 Själv drömmer jag om vita släta luckor. De jag har nu är ljusgrå med spegelprägling och är ganska tantiga.
  Håller med om att det är bättre att skippa dammsamlande präglingar, samtidigt tycker jag att man ska ha spegelprägling om man verkligen vill det och vara beredd på lite mer arbete. Själv orkar jag nog inte det 🙂 Det allra värsta är räfflade luckor som är nästan omöjliga att torka av, undvik det!
  Undvik också att ha ett väldigt mörkt enfärgat golv eftersom man ser VARENDA smula. Ta då hellre ett melerat golv, eller ett ljusare.

 4. Marie
  31 January 2013 / 17:01

  Vi gjorde om köket för ganska precis 2 år sedan och varje dag är jag så nöjd när jag går in i köket. Vi hade våra diskussioner i hemmet innan vi landade i utformningen. Några av käpphästarna var att vi inte ville se kastruller etc från platsen där vi satt och åt. Det resulterade i en ypperlig halvvägg vid spisdelen. Av samma skäl såg vi till att ta lite djupare diskhoar.

  Angående spegelluckor. Vi har luckor med ram runt, enkla vita sådana. Skillnaden mot exempelvis IKEA:S är att de är avfasade och därmed inte dammsamlare i nederkant som annars kan bli ett problem.

  Vårt kök kom från finska Avestia och är förvisso lite dyrare än IKEA, men levereras ihopskruvat.

 5. Eva
  3 February 2013 / 12:25

  Ett tips som vi fick när vi byggde kök är att man kan köpa IKEA:s stommar, om man klarar att ha allt i standardmått. De har lika bra kvalité som många andra dyrare märken. Hittar man inga luckor man vill ha hos IKEA kan man köpa dem hos andra köksleverantörer. För tillfället hyr vi en lägenhet med ett jättesnyggt lantligt kök i vitt. Problemet är att luckorna är målade, inte lackerade, stöter man i något vasst blir det lätt märken i färgen. Det är dessutom både fasade luckor och lite extra lister som samlar mycket damm och spill… Satsa på vitvaror av bra kvalitet och kända märken så att du lätt kan få tag i en reparatör om det skulle behövas. Utdragbar inredning i så många skåp som möjligt gör att man får bra överblick och inte får en massa saker som hamnar längst in i ett djupt skåp och glöms bort. Lycka till med köket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.