Falsk krupp

Jag satt vid datorn och skulle fixa till ett julkort när jag hörde hur Chloe hostade märkligt, vaknade och sedan försökte säga något. Jag sprang upp snabbt som en hare och tog upp henne innan hon skulle börja gråta. Började amma henne i min säng, som en kossa om vi ska fortsätta med djurtemat haha, så att hon skulle bli lugn. Hennes andning kändes trång och det lät. Mobilen är alltid med mig så jag hann googla och misstänkte direkt falsk krupp. Lyckades hålla mig lugn, och därmed henne, och gick sedan upp med henne så att svullnaden skulle avta beredd att gå ut i den kalla luften. Efter en timme hade det lugnat ner sig som tur var!

Så jag lyckades inte komma i säng förrän vid tre. Men det har gått bra ändå och jag tvingade iväg mig själv på styrketräning för att få lite extra energi. Helt utan cardiouppvärmning då jag är förkyld.

Alla barnen är hostiga idag men stora sonen kan gå i skolan imorgon. Hoppas att natten blir lugn!

Har ni någon erfarenhet av falsk krupp?

8 Comments

 1. Elli
  16 December 2012 / 22:33

  Yngste sonen hade krupp. Vi åkte in på akuten och inhalerade honom första gången det hände. Vi fick medicin utskrivet till honom, så varje gång den skällande hostan hördes, fick han medicin och klarade sig från akuten.(Hostan är lätt att känna igen) Alla rejäla förkylningar startade alltid med krupphosta.

 2. B-M
  16 December 2012 / 22:50

  Jepp, båda mina pojkat har haft, och alltid då de blivit förkylda. Finns bra medicin att ha hemma. Det har slutat i 6-årsåldern då luftvägarna blivit större.

 3. 16 December 2012 / 23:05

  Vilken medicin ska man ha hemma? Min erfarenhet är att man själv ska pusha på sjukvården och begära vad man vill ha för att få bra hjälp. 🙂

 4. Karin
  16 December 2012 / 23:23

  Bra att ha hemma, avsvällande nässpray som finns receptfritt på apotek och ev. adrenalin.

 5. 17 December 2012 / 08:24

  Min son har också haft falsk krupp vid förkylningar, från det att han var bebis. Han är sex år nu och hade det senast förra veckan, även om det är ganska sällan nu för tiden.
  När han var bebis så var vi på akuten ett par ggr – vilken panik när en sån liten inte kan andas! Han fick en inhalator med bricanyl, (tror jag att det var). Nu behöver han inte använda sånt längre, det räcker med sval luft, högläge och näsdroppar.
  Hoppas att hon kryar på sig snart!

 6. B-M
  17 December 2012 / 09:26

  Nu minns jag inte vad medicinen heter och dessutom kan det ju vara olika namn på den i Finland och Sverige. Det är tabletter som man lägger i vatten och barnet sedan dricker. De är receptbelagda i Finland iaf. De hjälper genast mot andningsproblemen (så skönt!!!)och sedan behöver man bara vänta på att förkylningen bryter ut….Min yngre son var inlagd ett par dagar när han var 2 år för falsk krupp, då behandlade de med kortison om jag minns rätt, via inhalator. Efter det fick vi ett recept på denna medicin som vi har förnyat enligt behov. Nu när han är 6 år har han inte haft det på cirka ett år.

 7. Elli
  17 December 2012 / 09:42

  Först och främst måste en läkare konstatera att det är falsk krupp och inte astma, det är stor skillnad. Läkemedel som är effektiva vid krupp, är receptbelagda. (Bricanyl är luftrörsvidgande och en astmamedicin.)

 8. 19 December 2012 / 06:55

  Alla våra barn har haft krupp. De har låtit som skällande hundar. Samuel och Alexander har behövt medicin för att häva det medan det på Ida har gått över av sig självt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.