Gästskribent om vardagslyx

Höstlyx och överlevnadsråd

Så här på hösten är det dags att börja ta hand om sig själv lite extra. Med få enkla knep och lite vardagslyx är det lätt att göra den här årstiden lite lättare och inte lika ruskig och mörk som den ibland kan kännas. Mycket av det som kan få en att känna sig lite piggare och fräschare handlar om sådant som får oss att må bra året om, medan annat är speciellt viktigt på hösten.

Gör det mesta av solen

Under sommaren vänjer vi oss vid mycket sol och naturliga D-vitaminer och på hösten kommer trötthet och energilöshet eftersom det plötsligt är långt färre soltimmar. Ta vara på de ljusa timmarna på dygnet genom att vara ute så mycket som möjligt. Det kan vara jätteskönt att bara svepa in sig i en stor filt och sitta i höstsolen för att läsa en bok, eller motionera utomhus. Att få in en rutin att gå på gym under höst och vinter-halvåret är en av de bästa saker man kan investera i sitt eget välmående, men glöm inte att vistas utomhus också. D-vitamin påverkar närapå alla kroppens gener och brist på D-vitamin, vilket är vanligt bland svenskar, kan därför påverka oss mer än vad vi tror, från cancerrisk, mental hälsa och till utvecklingen hos foster för gravida kvinnor. Förutom solen kan man också få i sid D-vitamin via kosttillskott, något som studier visat har en positiv effekt på till exempel vinter-depressioner.

Ta hand om huden

Det heter ju ofta att man måste vara bekväm i sitt eget skinn för att må bra och det är så sant som det är sagt. På hösten får många torr hud och för dem som har blandhy blir den ofta också fet eller oljig. Kyla och vind utomhus, och värme på inomhus påverkar hudens välmående negativt.

Ta hand om din hud genom att först och främst ta bort lager av gammal torr sommarhud genom att exfoliera och noggrant rengöra huden. Efter det är det viktigt att använda återfuktande ansiktsprodukter, både dag och natt. Marknaden har hundratals olika produkter så det gäller att finna den som passar dig bäst. Om du känner att en produkt inte passar dig, byt då
istället för att fortsätta använda någonting som känns obehagligt på huden eller som skapar oönskade resultat.

Vardagslyx

Hösten är också den bästa årstiden för lite lyx i vardagen. Det behöver inte kosta mycket att lyxa till det lite bara man vet vart man ska leta efter bra erbjudanden. Ett tips är att använda internet för att finna rabatt-erbjudanden på till exempel en spa
helg
. En eller två dagar med skönhetsbehandlingar, massage och god mat kan ge en kick och inspiration för att fortsätta att verkligen ta hand om sig själv under resten av hösten. Groupon är ett exempel på rabatt-sidor som erbjuder stora besparingar på vardagslyx så som spa-helger, restaurangbesök, hårbehandlingar och resor. Vill du ge en vän en uppmuntrande höstpresent kan man också köpa presentkort här, bland annat erbjuds presentkort Malmö för väninnor som skulle uppskatta en lyxigt storstadshelg.

Att titta igenom resesidor som erbjuder billiga sista-minuten resor är en annan möjlighet till lyx som inte behöver kosta mycket. Man behöver inte resa långt borta för att komma bort från vardagen, ofta räcker det att bara ta in på ett hotell för en kväll! Ofta går det att finna bra erbjudanden på hotellrum om man är flexibel och kan boka i sista stund. Spontanitet är en viktig lyx som man inte får glömma bort.

Skrivet av gästskribent Ella Levin. Bild från Flickr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.