Ett himlans tjat om magra modeller

Jag tycker ibland att det är mer fokus på modellerna än själva kläderna. Själv är jag mer eller mindre blind för om någon (inkl. mig själv) går ner eller upp i vikt. Jag kan inte se det. Jo, kanske om jag får före- och efterbilder så att jag kan jämföra.

Självklart ska man reagera om skyltdockorna ser ut som en från Gina Tricot gjorde, eftersom den var uppenbart makaber. Men det verkar vara lite modernt att klaga på modeller och bloggare som ser smala ut och anklaga dem för att ha anorexia nervosa, för att i nästa minut vräka ur sig elakheter mot de som är tjocka. Ja, jag skriver tjocka eftersom det är motsats till smala. Att ta till ordet kurvig för att försköna övervikt är lika tramsigt. Kurvigt har med kroppsformen att göra.

Och något jag stör mig på är detta argument: “Killar vill ha något att ta på”. Haha, jag dör, vad skoj. Jaha, och då vill alla tjejer automatiskt skaffa sig lite extra fett för att vara till lags? Varför då?

Jag hoppas ni förstod vad jag var ute efter? Just det, att behandla alla lika och inte lägga sig i hur andra ser ut. Det är så tröttsamt!

9 Comments

 1. Jennie
  30 May 2012 / 21:52

  Jag håller med dig.

  Argumentet att killar vill ha något att ta verkar heller inte stämma. Eller det stämmer nog men jag tror inte att det är fett man vill att vi ska ha utan runda former som tyder på att man är vältränad och kvinnlig. Men alla är olika så jag kan ha fel….. 🙂

 2. Carro
  31 May 2012 / 07:47

  Håller med dig fullständigt!
  Fick höra frasen “killar vill ha något att hålla i” flera ggr när jag växte upp, men jag trivs som jag är och det är det viktigaste.

 3. Christine
  31 May 2012 / 10:25

  Jag är en sån som alltid får höra att jag är FÖR smal.
  Speciellt på jobbet, där majoriteten har mer kurvor, för att använda ordet du inte gillar ;-).
  Om jag INTE tar av kakan till kaffet – kanske ska jag träna och behöver nåt mer matigt eller roteinigt vid tretiden – så får jag den sneda “mhmmmm”-blicken.
  Jag äter. Och tränar. Och mår jättebra. Hur mycket jag väger? Totalt jävla oviktigt, ursäkta språket.
  Och min kille hade valt mig över vem som helst med mer fett. Naturligtvis! Han är sådär knäpp så han är kär i mig för den jag är….. Märklig man!

  Härlligt inlägg!

 4. camilla
  31 May 2012 / 13:08

  kloka kvinnor alla som kommenterat! jag är också liten och smal utan både former; kurvor eller “fett” tur att det finns någon som gillar oss med!!! man borde istället lyfta fram alla slags kroppar och inte ständigt antingen eller – och Christine ha ha underbart inlägg njut av din “knäppe” man!
  tänk om man kunde enas om det en gång för alla att vi är olika och det skall vi också få ha rätten att vara, det är väl en del av tjusningen det med….

 5. B-M
  31 May 2012 / 17:34

  idealet har smalnat av de senaste åren från normal-smal till pyttesmal.kolla bilder tex på 80-talets supermodeller Cindy Crawford o co. De ser härligt fräscha ut men de är inte lika smala som dagens modeller. Jag tycker inte det är sunt och tycker det är bra att saken diskuteras.

 6. 1 June 2012 / 01:03

  Vilket underbart inlägg! Nästan så jag tror att du skrev ner mina egna tankar. Och argumentet “Killar vill ha något att ta på”… SUCK.

 7. 1 June 2012 / 06:57

  Du är verkligen beundransvärd i din inställning till din och andras vikt. Tyvärr har vi inte alla samma avslappnade inställning och många kan bli triggade av väldigt smala modeller. Att angripa enskilda bloggare och modeller och kasta ur sig egenpåhittade diagnoser om anorexi håller jag med om att är helt förkastligt. Däremot tycker jag att modeindustrin har ett ansvar. I Sverige tillåter man modeller med ett ohälsosamt lågt bmi, vilket jag tycker är synd. På samma sätt som det är ett krav på modeller att ha en viss längd anser jag också att det borde vara ett krav att ha normalvikt. Det skulle också ge en mer rättvisande bild av hur kläderna verkligen sitter.

  • Anna L
   1 June 2012 / 09:47

   Det var en lysande replik (och analys) av Anni, tycker jag!

 8. Johan
  7 June 2012 / 03:58

  Hahaha..typiskt kvinnor att skriva så för att ha något att skylla på. jag tillhör majoriteten av män som vill ha kvinnor med KURVOR inte fett i en ansamling.Vem vill ha en kvinna som ser ut och känns som en man? Det finns en del som inte bryr sig vidare namnvärt,MEN får man välja så tar man hellre en kvinna med bröst, rumpa OCH putig kvinnlig mage! Vilket ÄR normalt för kvinnor att ha, en putig mage man behöver inte se ut som ett benrangel för att man svälter sig och äter kokt äggvita och tror sig veta vad ens kropp vill ha!

  Som tex din kropp i baddräkten, den är alldeles för pojkaktig och har raka höfter och ingen midja och brösten är små, märk väl att jag inte skriver för små för det sitter i betraktarens ögon vilket. Sen är jag övertygad om att du svälter din kropp och behandlar den illa och söker bekräftelse om det motsatta.

  Jag är en personlig tränare och har tävlat och tränat i över 25 år och VET hur kvinnor framför allt ser sin kropp som. Mycket ligger i omgivningens ögon och värderingar, precis som mina om dig. men FAKTA är att du försöker kontrollera din kropp på ett sätt som gått lite överstyr och du själv kanske inte är medveten om det?

  Jag har i min grupp av ca 30 kvinnor ca 60% som lider av störningar när det gäller ens egen kroppsuppfattning.Vill man se ut som en maratonlöpare och om det gör en lycklig att inget kroppsfett ha på kroppen så må det vara ens egen nirvana, men alla signaler finns där om att det föreligger problem med ens eget jag.

  Tränade kvinnor som vill ha total kontroll för att må bra och väger allt som går in och nästan det som kommer ut tror jag har förlorat lite av livet och sig själva i en allt snabbare snurrande karusell. Den ständiga kampen emot åldrandet och att se så fit ut som möjligt, att aldrig kunna slappna av när man fikar tex utan räknar kalorier i huvudet etc..

  Kvinnor i din ålder som börjar gå uppemot 50 med allt snabbare steg känner naturligtvis en panik och bromsar allt dom förmår, men det finns inget som kan göra det förutom en kropp och psyke i balans. Det finns inget vackrare än en kvinna mitt i livet som går med huvudet högt, oavsett om hon är NATURLIGT smal eller tjock. MEN när man svälter eller stoppar i sig för att dämpa ett illamående inombords och får en kropp och psyke därefter så är man ute på en tunn lina.

  Mycket av vad du skriver och alla dina åsikter handlar om det, kroppsfixeringen i grund och botten. Att naturligt smala kvinnor som inte svälter sig till sin kropps vikt mår bäst i sin egen vikt är självklart men många av dom vill lägga på sig lite.Vilket ska vara av muskler i första hand och INTE fett. För en naturligt kurvig kropp ÄR fast och det ultimata och inget säger att man ÄR fet bara för att man har kurvor. Samtidigt så slår jag ett slag för den kurviga kvinnan MED lite fett på kroppen som ytterligare bygger på kurvorna.

  Det ÄR inget fel i att vara lite fettbelagd oavsett om man är kvinna eller man, jag har inget underhudsfett och har aldrig haft det.Var smal som lite och retad för det, men i dag väger jag 115 kilo och man kan räkna ALLA magrutorna och i mina ögon så är jag i dag i balans med allt i mitt liv. Och jag tror mig kunna se i alla dessa bloggar som dyker upp om bloggande av “mode” etc egentligen handlar om bekräftelse om sin egen kroppsbild. Snedvridna åsikter som borde bytas ut till insikter, jag har kontakt med en MYCKET bra psykiatriker som arbetar med kvinnor som dig som behöver hjälp att ta sig ur den negativa spiralen och få tid att landa.

  När vi sedan pratar om modeller så kan jag även berätta att jag själv har varit i branschen och är INTE imponerad alls! Kvinnor som svälter sig och går på olika medel allt för en snedvriden syn på kroppar och den värld som finns där ute IRL.
  Männen ligger inte långt efter i den världen heller, att som du sitta och säga att modeller INTE har problem och INTE är anorexiska är helt fel! Det förekommer naturligt tunna modeller men det finns oxe en stor del som inte är så smala som dom kommersiella i modell världen vill. Att visa upp kläder som passar kvinnor som är 2 meter långa och väger 40 kilo är INTE att göra kläder åt massorna eller?.. Du vet lika bra att det är en sjuk värld och att det förekommer en hel del droger, sexuellt utnyttjande av dom unga som ger sig in i en oseriös modell värld.

  Som sagt alla sorter av kvinnor smala korta tjocka långa är ok så länge dom är det på NATURLIG väg och inte är fast i det som ses allt oftare med botox, silikon och utfyllnad till ankläppar, självsvält, övergödda allt beroende på sitt eget självförtroende. INTE bara på omgivningens ögon och värderingar… Att som du sitta och döma ut en hel kvinnogrupp pga av deras kurvor är lika fel som det jag skriver om den andra sidan 🙂 Men skillnaden ÄR att jag har en hel del insikter och inte som i ditt fall åsikter!

  JA TILL KVINNO FETT OCH KURVOR NEJ TILL SKINNY SJÄLVSVÄTANDE ANOREXI STYRDA ! JA TILL NATURLIGT SMALA KVINNOR. “En som vill ha något att ta på och inte bara fett eller benknotor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.