Blåsta föräldrar

Sånt här gör mig upprörd, föräldrar som ska förstöra för andra och krångla i onödan. Det är ett trevligt intiativ av skolan att ha frukstund så att barnen äter frukt. Uppskattar också utflykter där det föreslås matsäck hemifrån. Att påstå att det blir för dyrt att skicka med barnen mat är lika absurt som att inte ge barnen mat de dagar de är sjuka och hemma från skolan. Djup suck!

Ikväll blir det mer mode i bloggen, jag var bara tvungen att ryta till. 🙂

Uppdaterat! Jag håller fortfarande fast vid att frukstunder och utflykter inte ska tas bort, istället får man se över vilket stöd man kan ge till de barn som inte har engagerade föräldrar. Man löser inga som helst problem genom att ta bort fruktstunden. Och så får man lära sitt eget barn att dela med sig. Låter inte klokt att barn ska sitta och titta på när andra äter sina frukter, så hade man aldrig gjort mot vuxna. Samma sak det här med att vissa föräldrar inte bjuder barnens kompisar på mat om de ska äta (inget vi har upplevt bör jag tllägga). Nä, fy för sådan snålhet. Men delar med sig av det man har efter förmåga.

14 Comments

 1. Bina
  11 October 2011 / 14:11

  Det finns faktiskt barn i Sverige 2011 inte får riktig middag hemma för att det inte finns pengar. Som uppmanas att äta mycket skollunch för hemma finns det bara pengar till gröt morgon och kväll. För många av oss är villkoren annorlunda, och kostnaden för att skicka med en frukt inget vi ens funderar på. Men det måste vara svårt för den föräldern, och för dennes barn, där det inte finns ekonomiska medel för det. Det måste också vara jättesvårt att ställa sig upp och säga “-Jag har inte råd” när “alla andra” har det.

  Jag tycker det är absurt att du inte vet att dina förutsättningar inte är alla andras. Läs mer på http://blogg.aftonbladet.se/barnfattigbloggen

 2. Åsa
  11 October 2011 / 15:54

  Med en mamma som arbetar som mellanstadielärare har jag tyvärr fått höra hur hemsk verkligheten är för vissa familjer så jag instämmer helt med föregående kommentar. Tyvärr.

 3. Karin
  11 October 2011 / 16:14

  Har man inte råd att ge sina barn frukt och mat ja, då ska man inte ha barn!!
  Tänk en gång till, innan ni skaffar barn!!

  • Camilla
   12 October 2011 / 16:58

   Jag vet inte, men det kan ju faktiskt hända att man blir av med jobbet, även om man är förälder…..
   Livet är dynamiskt och situationer förändras.

 4. D
  11 October 2011 / 16:26

  Jag håller med Karin, man måste ha ett sunt förnuft när man skaffar barn och har man inte råd med mat till barnet då borde man låta bli!

 5. Åsa
  11 October 2011 / 16:37

  Så kan man väl ändå inte resonera? Ska inte alla människor i Sverige idag ha rätt att få skaffa barn och känna den enorma kärleken ett barn ger? Hur kan man säga något sådant? Tänk er själva i samma situation, visa lite empati, snälla! Jag blir mörkrädd! Om något är fel så är det väl bidragsfrågan.

 6. 11 October 2011 / 16:38

  jag håller med d och karin. har man inte råd med ett äpple/apelsin/banan åt sitt barn varje dag så…

 7. 11 October 2011 / 16:54

  Vaddå “bristande empati”? Vad är det för trams? Nej, jag tycker faktiskt inte att det är en rättighet att ha barn. Däremot är det en rättighet för barnet att ha okej levnadsvillkor…

  Vi är ju hyfsat unika i Sverige med gratis skolmat och det ska vi såklart värna om men jag undrar också som Kathe hur de barn (föräldrar) som inte har råd med en frukt klarar av helger och lov? Jag tycker dock att det är bra att ämnet kommer upp så att man tillsammans kan fundera runt hur alla barn ska ha lov att äta frukt. Jag skulle gärna skicka med en eller ett par extra, men antagligen skulle DET bli ett himla liv om “tiggeri” eller synd om barn som “tvingas ta emot”. Tyvärr får man nog säga, för kanske behöver man faktiskt lyfta fram de här familjerna så att skolan kan hålla extra koll på hur det går för dem. Synd bara att det ska vara så “skämmigt” att diskutera…

  Hur är det egentligen att ständigt växa upp med en klump i magen för att föräldrarna inte har ekonomi till det ena och det andra? Att man får avstå från fritidsaktiviteter? Hur gör man när man åker till badhuset med klassen och inte har råd med glass som de andra barnen? Varför tycker alla att det är självklart att man kan skaffa barn utan att ha en vettig ekonomi? Sedan vet jag också att sådant kan förändras genom livet av olika orsaker, men det känns som om det genast ropas på högre bidrag så fort en ensamstående trebarnsmamma utan utbildning inte har råd med det ena eller andra? Varför är det en rättighet att skaffa hur många barn man vill utan att ha råd? Vilken “lag” säger det? Vem gagnas av det?

 8. 11 October 2011 / 17:50

  Jag tycker det är tramsigt att anmäla för en sådan sak.

 9. 11 October 2011 / 22:01

  Skolan ska vara avgiftsfri….och i dag kan vi tyvärr inte värna oss mot arbetslösheten eller sjukdomar oavsett huruvida vi haft fast jobb länge så över en natt kan det tyvärr slå undan fötterna på den bäste och att då ha barn….haft en dräglig inkomst till att på sikt kanske bara få 65% av sin akassa så är jag faktiskt glad att det finns föräldrar som vågar stå upp för det….ska man ha fruktstund så bör skolan ha råd med det…på förskolorna får ju barnen frukt…..

 10. 12 October 2011 / 07:31

  Vid första anblicken kan såklart problemet verka banalt om man utgår från sina egna erfarenheter. 2 föräldrar med jobb borde väl ha råd med frukt men tyvärr har ju inte alla barn 2 föräldrar med en vettig inkomst. Många barn till t.ex. ensamstående föräldrar lever under “fattigdomsgänsen” och där är det nog så krasst att barnen får avstå från alla typer av aktiviteter som kostar pengar. Skolresor där det ska skickas med pengar eller läggas pengar ur egen kassa. Friluftsdagar som kräver dyrare utrustning som t.ex. skidor eller skridskor o.s.v. Inte nog med att de missar aktiviteten, de får dessutom stå ut med att alla vet om det och att de särbehandlas. Inte så kul för ett barn som bara vill vara som alla andra. Så därför är jag av princip emot alla former av kostnader i skolan även om jag själv har råd att betala.

  Kommer ihåg en kille i min parallellklass vars föräldrar var alkoholiserade och jag gissar att familjen levde på socialbidrag. På vår skolavslutning i nian var alla elever finklädda. De flesta killarna hade kostym eller åtminstone skjorta och slips och tjejerna klänning. Dessutom förväntades man dela ut rosor till alla i klassen (kostade 5 kr/st). Den här killen hade på sig sin klasströja som klassen tryckt upp och betalt ur klasskassan, och som han fått gratis. Gissar att hans föräldrar varken hade råd eller brydde sig om hur han var klädd. Han skämdes något fruktansvärt och smög längst väggarna och ville knappt gå fram och hämta sitt betyg. Inga rosor hade han heller och eftersom han inte delade ut några fick han ju inga själv heller.

 11. jenny
  12 October 2011 / 11:52

  Jag har bott i Oslo i 16 år. Här sänder jag med frukt och matlåda till mina barn varje dag. Dom får ingenting i skolan. (jo, mjölk om vi betalar 500 kr per termin). Så är det i Norge. Det är ju lite jobbigt men det funkar. Det är lite högre löner här men det är också här många som sliter. Men när det är sagt måste jag säga att oavsett ekonomisk status tycker jag att man har rätt att få barn!!

 12. 12 October 2011 / 12:34

  Tyvärr är det så att alla inte har råd med frukt. Faktiskt. Tycker inte man har rätt att säga att dom inte duger som föräldrar pga det. Vet många under min uppväxt som inte alltid hade råd med mat. Klart det är lätt att säga åt andra hur dom borde prioritera pengarna osv men man lever inte själv alltid som man lär, eller hur?

  Här är det också frukt som ska med varje dag, och matsäck varje måndag. Skulle inte ha något emot att dom slutade med det. Onödig stress för många. Inte bara av ekonomiska skäl.

  Visst är det mysigt för barnen att få ta med matsäck någon gång ibland, vid utflykter och så, men inte varje vecka.

 13. Anna
  12 October 2011 / 22:24

  Men vare sig ni tycker att någon borde få skaffa barn eller ej så kommer vi ju inte ifrån att en del människor som man kan tycka inte har rätta förutsättningar för att skaffa barn faktiskt skaffar barn.

  Reglerna på skolorna handlar ju i slutändan inte om hur föräldrarna skall få ihop sina räkningar utan om att barnen skall slippa känna obehag och utanförskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.