Sugen!


Foto: MiaShopping.

Såg att MiaShopping har bakat lussekatter och jag blev så sugen, på att äta dem. Men nix, det blir till att sätta igång en tvätt istället. Gäller att prioritera, men morgon ska jag nog ta mig tid till det. Har ni något bra recept att dela med er av? Jag är inte rädd för mycket smör. 🙂

Leave a comment

  1. 20 November 2010 / 19:05

    Jag laddar inför mitt bak imorgon 😉 Jag brukar ha kesella i men har för mig att du inte gillar det?

  2. 20 November 2010 / 23:22

    Ett jättebra recept från Anna och Fanny Bergenströms “Vinterns goda ting”. Det blir saftigt och gott bröd.

    200g smör
    5 dl standardmjölk
    1g saffran+ en sockerbit.
    1 pkt jäst.
    1 krm salt.
    1-1/2 dl socker
    3 msk ljummet vatten.
    2 medelstora ägg.
    16-17 dl vetemjöl.
    1 1/2 dl russin i degen (om man vill) + till garnering.
    1 ägg att pensla med.

    Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli fingervamt.
    stöt saffran + sockerbit i mortel och tillsätt det.
    smula ner jästen i en bunke. strö över salt och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken. Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av vetemjölet, och rör ner det i degen. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunka 1-1/2 timme.
    Värm ugnen till 200 grader.
    Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
    Baka ut bullar.
    Jäs bullarna 10 minuter.
    Grädda bullarna i ca 8 minuter. Låt dem kallna under en bakduk. Extra viktigt att låta saffransbröd kallna under “täcke” eftersom det torkar snabbare än vanligt vetebröd.

  3. 20 November 2010 / 23:23

    Åh, så gott! Kesella kör jag också med i mina lussekatter, röd mjölk, jäst för söta degar och äkta smör – nyttigt värre 😉

Leave a Reply to Molly Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.