Jag 4-5 år

Trots alla feminister så har traditionellt tjejigt och killigt blivit allt mer uppdelat, det syns inte minst i klädval och leksaker. Faktum är att jag upplever 70-talet, då jag var liten, som väldigt bra på den fronten. Barn var liksom barn och “neutrums” på ett mycket bra sätt. Idag pratas det mycket mer om det, men det ser sämre ut i verkligheten.

På bilden är jag fyra eller kanske nyss fem fyllda och har nyligen klippt av mitt långa hår som jag tyckte var i vägen. Mamma fick ta mig till frisören för att jämna till det. Jag har på mig en skön plyschtröja och mörkblå byxor som jag älskade. Jag grät när jag blev påtvingad en obekväm klänning för jag tyckte inte jag kunde leka i den, så jag slapp.

Jag tycker jag ser det sällan idag, allt är så himla flickigt och könsroller kommer så långt ner i åldrarna.

Vad tycker ni?

Leave a comment

 1. 13 November 2010 / 19:54

  Jag håller med dig! Jag träffar ju barngrupper i alla åldrar på jobbet och har också observerat detta.

 2. Bella
  13 November 2010 / 23:52

  Åh, jag håller verkligen med, det är en enorm skillnad bara sedan jag var i tioårsåldern för femton år sedan. Tror att det hänger ihop med globaliseringen, internet och “amerikaniseringen” av media. Och även 90-talet som förändrade modet, med waifer-idealet och liksom suddade ut allt det färgglada unisexiga från 80-talet och början av 90-talet. Och nu är ändå Sverige bra jämfört med andra länder, Storbritannien är helt hopplöst…

 3. 14 November 2010 / 10:37

  Jag hörde en mamma som rättade sin lilla pojke på ca 4 år som ville ha ett par rosa gummistövlar; “Nej, den där hyllan är inte för dig. Här är din hylla”, så hon och pekade på hyllan med pojkskorna. För det är ju verkligen uppdelat i butikerna, pojkskorna på ett ställe och flickskorna på ett annat.

  Sen var det en pappa som blev upprörd när hans pojke kom hem från förskolan med målade naglar.

  Det är ju nästan kränkande mot det lilla livet att påpeka att det som den gillar (färgen, nagellacket, laksaken m m) är fel och fult.

 4. 14 November 2010 / 11:11

  Tack för inspirationen! Fick till ett helt inlägg om det här:)

 5. Carro
  14 November 2010 / 14:00

  Verkligen sant! Tråkigt tycker jag. “Barn måste ju få var “barn.

 6. Jessica
  14 November 2010 / 19:39

  Jag har lite blandade känslor inför det här. Jag försöker erbjuda min dotter valfrihet och inte lägga några värderingar i hennes val av färger eller saker, Flickigt är ju inte fel i sig utan vad vi lägger för värdering i det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.