ANNONS:

VPN – vad är det bra för?

Detta inlägg är i samarbete med VPNportalen.

Vad är VPN och vad ska det vara bra för, kanske du tänker? VPN står för Virtueal Private Network – på svenska virtuellt privat nätverk. Normalt så syns din IP-adress när du surfar, men med VPN kan du inte spåras och du förblir privat på nätet. Det kan innebär flera olika fördelar för dig.

En av fördelarna är att du kan ta del av amerikanska Netflix, och andra utländska tjänster, vilket innebär ett förändrat (förbättrat?) utbud och att du kan få tillgång till serier som inte släppts i Sverige än. Din IP-adress avslöjar annars att du surfar från Sverige, och ska serien inte släppas förrän senare så riskerar du att få vänta. Inte kul alls om du inte har tillräckligt tålamod i dessa frustrerande karantäntider.

En annan fördel är att ditt surfande blir säkrare eftersom din IP-adress inte kan spåras. Det kan vara bra om du surfar på sajter utan SSL-certifikat och lämnar viktiga uppfiter som till exempel kortuppgifter. Det kan också kännas säkrare att våga uttala sig politiskt om du känner att din omgivning har problem med det.

Och slutligen min favoritanledning; du slipper att se tjatiga annonser som visas enbart för att de känner av att dusökt på ett visst ämne, till exempel gräsklippare. Du kanske inte alls vill få annonser baserat på ditt tidigare sökande. Det kan vara känsligt om du sökt på skor, men sambon tycker att du har för många. 😉 Då slipper ni att annonser kommer upp som visas enbart för att du sökte i detta ämne sist du surfade på datorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.