ANNONS:

Tips när du ska jobba hemifrån

Jag har lång erfarenhet av att jobba hemifrån, över ett decennium, så jag skulle vilja dela med mig av mina tips nu när väldigt många väljer att jobba hemifrån men inte är så vana vid det. 🙂

  1. Ta alla jobba hemifrån-tips med en smula skepsis. Jag läser många tips om hur viktigt det är att skapa struktur, göra sig i ordning innan man sätter sig framför datorn o s v. Mitt förslag är istället att välja de tips som passar just dig – vad får dig att bli som mest effektiv?
  2. För egen del föredrar jag att dra igång arbetsdagen direkt vid datorn utan att varken ha klätt på mig eller borstat tänderna. Äter gärna frukost och dricker kaffe samtidigt som jag checkar av mailen och uppdaterar dagens to do-lista. Underskatta inte jobbet som genomförs i morgonrock. 😉
  3. Ha en lista vid datorn, analog eller digital, så att du kan stryka allt eftersom arbetsdagen fortlöper. Detta gör att du får struktur och kan se tillbaka vid dagens slut allt du hunnit med.
  4. Ta gärna pauser när du känner att det är lämpligt. Själv föredrar jag att kanske jobba intensivt i 3 timmar för att sedan gå och träna, fixa mig eller ta en tupplur. Jag tog ofta en tupplur mitt på dagen när jag jobbade hemifrån, och det gjorde mig sjukt effektiv även på eftermiddagen. En av fördelarna med att jobba hemifrån är just att du kan hitta ditt eget, effektiva arbetssätt och på så sätt spara in timmar varje dag men ändå få lika mycket gjort. Och om du räknar med pendlingstiden finns ännu mer tid att spara.
  5. Försök ta reda på om arbetsgivaren vill att du ska jobba ett visst antal timmar eller att du ska hinna med ett visst antal uppgifter. Jag tror de flesta arbetsgivare tjänar på att se till vad som blir gjort snarare än att klocka arbetstiden, men många arbetsgivare kan nog ha svårt att ta sig till detta synsätt, särskilt om arbetsplatsen inte har en kultur att jobba hemifrån.
  6. Jag fördelade mina arbetspass med olika uppgifter till förmiddagen, eftermiddagen och kvällen. Fördelen är att du blir flexibel när det kommer till att hämta barnen och att du fortfarande hinner få mycket gjort trots t ex VAB. Faran kan dock vara att du inte är ledig efter arbetsdagens slut, men får du in ledigheten på helgen så blir det inga problem. För en av riskerna med att jobba hemifrån är att du inte känner dig ledig. Känner du så kan det vara bra att själv sätta upp tydliga tidsramar.

Lycka till! 🙂

Vilka är dina bästa jobba hemifrån-tips?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.