ANNONS:

Test för att se om du är laktosintolerant

Detta inlägg är i samarbete med Dynamic Code.

Som gammal kemist blir jag alltid lite extra exalterad över tester och tanken på laborationer. 😉 Idag finns det flera olika typer av tester där du gör själva provtagningen hemma och därefter skickar provet till ett laboratorium. Dynamic Code erbjuder hemtester som i vissa fall utgår ifrån ditt DNA. Visst låter det spännande? DNA är själva råmaterialet till allt protein som din kropp tillverkar och därför mycket intressant att använda sig av. Dynamice Code erbjuder till exempel tester som muskeltyp, mykoplasma, anlag för vinterkräksjuka, könssjukdomar, glutenintoleranstest och faktiskt också faderskapstest. Säkerheten ligger på över 99,5%.

Just idag ska vi kika närmare på laktosintoleranstestet som jag har fått testa. Det är ett test där man tittar på 5 markörer (kodsnuttar på DNA:et). Vid laktosintolerans fungerar inte enzymet laktas som bryter ner laktos och du kan bland annat få ont i magen. Genom att spana in dessa 5 markörer går det att se om du kan bilda ett fungerande enzym eller inte.

Jag ska berätta hur jag gjorde testet och vad jag fick för resultat. Jag har aldrig druckit mjölk och inte varit så förtjust i direkt användning av mjölkprodukter. Jag har funderat över om denna avsky mot mjölk varit ett naturligt försvar för mig eller om det bara är en smaksak. Jag fick hem testet du ser på bilden ovan.

 

På baksidan av förpackningen finns en kortfattad beskrivning av laktosintoleranstestet.

 

När förpackningen öppnats syns en provtagningspinne och en detaljerad beskrivning av hur du ska göra provtagningen. Vid DNA-tester används ofta en provpinne som gnuggas lätt på insidan av kinden, så också i detta fall. Det gäller att inte kontaminera (smutsa ner med annat DNA), så vidrör inget annat än insidan av kinden.

 

Dynamic Code laktosintoleranstest

Du använder samma förpackning för att skicka iväg provet. Glöm inte att spara den unika koden för att ungefär en vecka senare kunna hämta ditt svar från hemsidan.

Mitt testsvar blev: Testet visar att du inte har anlag för primär laktosintolerans. Jag misstänkte att det var så, trots allt, och det känns bra att veta säkert. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.