Varmvattenberedare gör att jag slipper kallduschar

Detta inlägg är i samarbete med Bygghemma.se.

varmvattenberedare

Varmvattenberedare är en grundförutsättning för att slippa kallduschar, tänker jag. 😉 Inte för att jag brukar fundera på varmvattenberedaren så ofta – jag tycker bara att den ska fungera.

Vad har varmvattenberedaren för funktion?

Den värmer helt enkelt upp vattnet så du kan få varmvatten till dusch, bad och tvätt. Typ av värmekälla kan variera, och detta avgör till stor del vilken typ av varmvattenberedare du ska välja.

Varför ska vattnet hålla en temperatur på minst 60°C?

Om vattnet är för kallt eller för stillastående kan bakterier börja tillväxa. Legionella-bakterien kan då föröka sig och orsaka allvarliga lunginflammationer hos personer med nedsatt immunförsvar. Smittan sker inte genom att dricka vattnet, utan genom att andas in vattenångan. Legionella-bakterien tillväxer som bäst vid kroppstemperatur, och dör inom 10 minuter när vattnet är 60°C. Just därför är minst 60°C en rimlig riktlinje när det gäller vattentemperatur i vattenbehållaren.

Tips vid köp av varmvattenberedare

När du köper varmvattenberedare ska du försöka välja en med så slitstarkt material som möjligt och se till så att beredaren är tillräckligt dimensionerad. Till en mindre sommarstuga går det bra med en mindre modell, medan en större villa kräver en större modell. Statens Energimyndighet rekommenderar att beredaren rymmer 200 l vatten till en familj med dusch. Fundera över hur mycket ni brukar duscha och om antalet bad och duschningar kan komma att ändras, till exempel om familjen växer. Det är inte kul när varmvattnet inte räcker till hela familjen. Duschen kanske börjar varm och blir sedan kallare och kallare. Rackarns obehagligt är vad det är!

Inköpsställe

Bygghemma.se har varmvattenberedare för olika behov i olika prisklasser – just nu med upp till 35% i rabatt.

Tips! Visste du att du kan spara väldigt mycket energi på att byta din gamla vattenberedare till en ny?

1 Comment

  1. 29 August 2020 / 10:37

    Vill ni ha tag i en varmvattenberedare snabbt med installation inom 24 timmar så har
    vvsgroup.se varmvattenberedare från Nibe som dom säljer med installation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.