Oj, vad vi bakade lussekatter igår. Gjorde dubbel sats och trodde aldrig att degen skulle ta slut. Det lär inte hända, tänkte jag mycket förskräckt. 😉
Jag brukar värma saffran samtidigt som smöret smälter. Har självklart i lite mer smör än vanligt, så lite mjöl som möjligt och lagom mycket socker. Knepet för att få dem goda. Har inte riktigt fått kläm på det här med hel saffran – blir av någon anledning inte bra – så jag använder vanlig från Santa Maria.
En stor och gul deg blev det.
Gjorde mestadels vanliga lussekatter och några som sitter ihop två och tre. Här efter jäsningen precis innan penslingen av ägg.
Och sedan blev det en gigantisk längd med mandelmassesmör. Toppade med pärlsocker och hackad mandel. Hjälp vad den blev mastig. Fick knappt plats på plåten men degen gick åt. 😉
Nu ligger allt det gula guldet i frysen redo att värmas upp inför Lucia och andra julhögtider. Nästa bak som jag planerar är mjuk nötkaka. Ett måste för mig under julen.