ANNONS:

Kanske pluggar en kurs i dermatokemi

Jag har hittat en jätteintressant kurs vid Göteborgs universitet, Dermatokemi, som bland annat tar upp hudens uppbyggnad, ämnen i kosmetika, transdermala läkemedel och hur allergena ämnen påverkar oss.

Lånat från kursbeskrivningen:

Den behandlar; sambandet mellan ämnens kemiska struktur och den allergiframkallande förmågan (SAR), hudupptag av substanser, aktivering av icke-allergena ämnen genom luftoxidering och/eller hudens metabolism, immunologiska mekanismer och detektion av kontaktallergen i komplexa blandningar. Interdisciplinär kunskap inom dessa områden ger kursdeltagaren en ökad möjlighet till adekvat bedömning av kemiska ämnens hudskadande och allergiframkallande effekter.

Hur intressant låter inte det? 🙂 Det finns två varianter av kursen; en på fil. kand-nivå för receptarier och en på avancerad nivå för apotekare. Kurserna ges också som fristående kurser och eftersom jag läst en hel del kemikurser, både på grundnivå och avancerad, tolkar jag det som att jag är behörig till båda kurserna. Det är en bit till Göteborg, men jag tänker att det rör sig om 5 veckor bara så det borde gå att få ihop. Kanske stanna över någon eller ett par nätter på vandrarhem per vecka. Kursen innehåller nämligen inga laborationer vad jag kan utläsa, och ofta är det laborationerna som tar tid.

I och med detta funderar jag också på om jag ska vinkla om min kemiexamen och ta ut en ny med examensarbete inom detta område (biokemi blir det i så fall). Har tidigare jobbat som analytisk kemist och detta har varit min inriktning. Jag har räknat tidigare akademiska poäng och kollat upp nya examensregler. Och faktiskt, jag borde kunna ta ut en ny examen innan sommaren 2018 och behöver inklusive denna kurs i dermatokemi bara läsa ytterligare 37,5 hp (motsvarar 25 p enligt gamla systemet). Det är egentligen inte så mycket, även om det givetvis känns mycket mer än så när det är dags för tenta. 😉

2 Comments

  1. Lisa
    23 August 2017 / 05:42

    Låter superspännade. Man brukar sällan ångra att man satsat på utbildning.

    • 25 August 2017 / 15:13

      Så sant! Ska planera i helgen hur jag ska lägga upp det. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.