Tvillingmamman som dog

tvillingar
Foto: Mina tvillingar – inte så gamla här. Idag är de 5 år.

Läste i Kvällsposten/Expressen om tvillingmamman i Kristianstad som dog efter sin vaginala förlossning. Jag tror tyvärr att det kommer att hända fler incidenter, särskilt vid flerbarnsfödslar.

Jag upplevde att riskerna vid en tvillinggraviditet inte togs på allvar och att kunskapen var låg. Svårt att bli sjukskriven och jag fick kämpa för att få snitt. Hela tvillinggraviditeten var en helt annan upplevelse än graviditeten med första barnet.

Jag blev sjukskriven i mitten av graviditeten, men fick sedan inte förlängt då jag var tvungen att åka fler mil för att fysiskt träffa en läkare. Vad trodde han – att jag skulle må bättre i slutet av en tvillinggraviditet? Så skrattretande! Jag kände att jag inte klarade/orkade det. Jobbade halvtid framför datorn, ofta sängliggandes, vilket gjorde att SGI sjönk drastiskt innan föräldraledigheten.

Dessutom upplevde jag inte att tillväxtkontrollerna togs på allvar. Jag märkte att rörelserna för ett barn minskade i slutet men de mäter bara en kort stund och sen är det bra med det. Ena tvillingen föddes tillväxthämmad och jag är mycket kritisk till att kejsarsnittet inte gjordes tidigare. Jag fick inte snitt förrän i vecka 39+. Att de ens vågar vänta så länge vid en tvillinggraviditet är helt galet.

Och sen kommer vi till förlossningen. Trots att jag inte var sugen (minst sagt) på att spricka upp igen vid en vaginal förlossning så såg han inga problem med en ny vaginal förlossning. Dessutom ville jag inte utsätta mina tvillingar för en vaginal förlossningen då det finns fler risker än vid en enlinggraviditet. Tog med mig sambon till kejsarsnittssamtalet för att få igenom detta. Och läkaren gav mig klartecken. Minns fortfarande det sista han sa, nöjd med sig själv efter att ha varit human och beviljat kejsarsnittet:

– Nu kan du gå ut i solen och njuta av din graviditet.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att slänga mig på soffan och vila. Det fanns inte på kartan att jag skulle kunna gå ut.

Det känns trist att avsluta ett blogginlägg så här så jag vill passa på att ge en eloge till läkarna som utförde kejsarsnittet och narkosläkaren samt övrig personal vid kejsarsnittet i Lund. Superproffsiga och bra!

2 Comments

  1. 2 March 2017 / 11:15

    Sjukt att man inte tas på allvar när man är gravid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.