Förvirrad på Sankt Lars & om att välja skola till barnen (långt inlägg)

sankt lars
Dagen avslutades i Lund där jag irrade omkring på Sankt Lars. Haha! Det var ju rätt ställe…

Jag glömmer ibland hur dåligt lokalsinne jag har eftersom GPS fungerar så bra. Jag använder det inte bara när jag kör bil. Ibland när jag går också och ska till nya adresser. Och jag får till exempel använda GPS när jag kör till Helsingborg fast jag är där regelbundet numera och jag får använda det när jag kör till Emporia. Det låter helt galet, men det är bara att inse – jag kommer aldrig att få bra lokalsinne. Många andra färdigheter går att träna upp men inte detta.

Igår följde jag rösten som talade och tittade på vägbeskrivningen, men kom ändå fel. Hade kört i god tid för att jag inte visste hur huset skulle se ut. Det blir ännu svårare när man inte vet hur slutmålet ser ut. Trots detta kom jag in i sista minuten när skolan började presenterade sig. Jag är tacksam att jag hann i alla fall. Och att GPS finns. Hur i helsike klarade jag mig på 90-talet?

Val av skola – ja, det är egentligen ett annat ämne, men det upptar en stor del av min tankeverksamhet på fritiden. Alla barn ska börja ny skola och jag ser inte ortens skolor som ett alternativ. Ska ändå gå på ett möte för att bekräfta detta. Jag älskar Montessori och funderar nu på Kunskapsskolan också. Men det innebär i så fall att vi kommer att bo i en kommun, ha ett barn i en annan kommun och två i ytterligare en kommun.

Och då funderar jag på varför vi bor här. Vi flyttade ju hit för att skolorna var bra, och de var bra tidigare. Jag/vi var beredda att flytta till Vellinge kommun igen för att låta alla barnen gå på Framtidskompassen i V-Ingelstad men vi hade inte kommit in trots flytt och trots att vi stått i kö i åratal. Hade dock varit jäkligt skönt att kunna ha alla på samma skola. Det är väl målet att så småningom kunna ha det. Önskar så att kommunen här hade varit mer slagkraftig. Och jag är så tacksam för att jag själv fick gå i bra skolor i V. Ingelstad, Vellinge och i Trelleborg på gymnasiet.

Så här tänker jag när det gäller val av skola:

  1. Det ska vara en engagerad rektor med visioner och mål. Det sätter liksom avtryck för hela verksamheten.
  2. Jag gillar privata alternativ – ekonomiska föreningar, föräldrakooperativ eller familjeföretag.
  3. Klassen ska inte bestå av upp till 30 elever. Små klasser ska det vara.
  4. Skolan ska kännas trygg och det ska vara lärare som är nära eleverna.
  5. Skolan får inte vara för stor.
  6. Gärna engagerade föräldrar som inte skiter i barnen. Om det händer något ska det var lätt att kunna kommunicera med fokus på problemlösning.
  7. Och förstås ett bra lärande men många av de andra punkterna bidrar till detta.

Ska du också välja skola till dina barn eller har kanske redan gjort det? Hur tänker du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.