ANNONS:

Folk över 19 år är långsamma & kan inte lära sig nytt

ung och snabb gammal och seg
Haha, vet inte var jag ska börja, men ska berätta lite om företagsvärlden, och i synnerhet startup-världen. Eller låt mig ta ett direkt exempel istället.

Breakit är en digital tidning som skriver om främst startups, det vill säga företag med en skalbar affärsmodell som tar in investeringar för att växa snabbt och globalt. I artikeln Startupen som bara rekryterat 19-åriga kodare: “De lär sig snabbare” berättar grundaren att de gjort tester av utvecklare och bara anställt 19-åringar eftersom de är snabbare och självlärda. De har alltså dragit slutsatsen att alla yngre är snabba och gamla sega. Typ så.

Dessutom har synen på det här med akademisk utbildning svängt om helt på ett knasigt sätt och det har blivit fint att vara självlärd. Inte bara fint, faktiskt, utan också bättre. För då är man en bättre problemlösare. Suck! Universitetsutbildningar, i alla fall på den naturvetenskapliga fakulteten, handlar om experiment och problemlösning. Det är liksom kärnan.

Här är några citat från artikeln:

De som är yngre är oftast självlärda och snabba på att lära sig nya språk. De löser också problem snabbt på egen hand.

Min kommentar: Som jag skrev ovan, låter det som att folk äldre än 19 år är sega och inte kan lösa problem själva. Otroligt trist att sprida artiklar som späder på denna uppfattning. Jag har träffat massor av sega människor och de finns i alla åldrar. Jag har också träffat många snabbtänkta och smarta människor och de har inte heller varit begränsade till en viss ålder. Är det inte lite förlegat att fokusera så mycket på ålder, speciellt nu när fler kan och vill arbeta längre?

Vi var väldigt noga med att inte ta in personer som inte kändes helt hundra trots att vi var i stort behov av utvecklare.

Min kommentar: Självklart ska det kännas 100% helt rätt men jag tror inte på företag som enbart anställer 19-åringar, enbart män, enbart kvinnor o.s.v.. Alla företag mår bra av heterogena sammansättningar. Inte minst bra vid problemlösning. För att lyckas vid problemlösning är det nämligen en tillgång att ta hänsyn till olika synsätt – inte att alla tänker på samma sätt.

Jag kan inte påstå att jag själv blivit drabbad av att vara kvinna på 40+, trots att jag jobbar med blogg, influencer marketing, sociala medier, affiliate marketing och annat som anses vara anpassat till unga. Kanske beror det på att jag alltid är noga med att visa vad jag går för innan jag berättar om min ålder. Visst var jag en j-kel på att plugga in stora mängder fakta som 19-åring, men jag har aldrig varit en så bra problemlösare och så snabbtänkt som nu vid 43 års ålder. Vänta bara till jag blir 70! 🙂

Finns det fler som känner sig snabbtänkta, trots ålder? 😉

3 Comments

 1. camilla
  19 January 2017 / 21:41

  Dock är det kul att se ett företag som ger så unga personer chansen till att arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter. Idag är det svårt för många unga att få in en fot på arbetsmarknaden och det här företaget har gett många ungdomar den möjligheten! Bra gjort, säger jag!

  • 20 January 2017 / 09:58

   Ja bra när unga kommer in på arbetsmarknaden.

 2. B-M
  20 January 2017 / 09:58

  Fint att även unga får chansen att visa framfötterna. Men nog har man mycket att lära sig ännu då man är 19 år, har nämligen en son som är just 19 år……och håller helt med dig; det skall finnas folk I alla åldrar, av olika etnicitet, kön osv I grupper för att det skall vara kreativt på riktigt. Jag är 49 år och har i hela mitt liv jobbat i en extremt mansdominerad bransch (verksstadsindustrin); har inte precis upplevt min kön som en tillgång tidigare. NU märker jag att det plötsligt uppskattas att det finns en kvinna i olika arbetsgrupper :O . Detta i ett företag där de flesta ledningsgrupper består av vita medelålders män….Sen kanske blir man litet långsammare då man blir äldre men detta kompenseras fullt ut av erfarenhet! FY för åldersrasism säger då jag, i båda riktningarna dvs mot yngre och äldre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.