Göra egen svartvinbärssaft – här är ett enkelt recept

barplockning2
I förrgår plockade jag och barnen svarta och röda vinbär samt krusbär. Ja, även rabarber för att göra rabarberchutney – den står i kylen och gottar till sig inför nästa grillning.

barplockning3
Men det här inlägget ska enbart handla om svarta vinbär och att göra egen saft av dem.

Recept svartvinbärssaft

Så här gör du:

Plocka minst 1 l svarta vinbär som får koka i 10 minuter med 1 l vatten. Krossa bären lät och skumma av under tiden. Sila därefter. Egentligen ska det silas med ett finmaskigt nät med jag använde vanlig sil som ju faktiskt funkar också.

Sedan tillsätter du ytterligare 0,5 l vatten och 3 dl socker. Låt koka upp och häll över i frysbara formar.

Fryser du in saften håller den fint utan konserveringsmedel. Dessutom gott att blanda med vatten direkt för att få svartvinbärssaften riktigt kall eller varför inte till drinkar eller bål?

Till det här receptet späder du 1:2 eller 1:3 ungefär – saften blir inte jättekoncentrerad.

vinbarssaft1
Servera gärna med papperssugrör.

vinbarssaft2
Skål och tack naturen! 🙂

2 Comments

  1. 19 July 2016 / 11:38

    Åh, svartvinbärssaft som är så galet gott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.