I förrgår plockade jag och barnen svarta och röda vinbär samt krusbär. Ja, även rabarber för att göra rabarberchutney – den står i kylen och gottar till sig inför nästa grillning.
Men det här inlägget ska enbart handla om svarta vinbär och att göra egen saft av dem.
Recept svartvinbärssaft
Så här gör du:
Plocka minst 1 l svarta vinbär som får koka i 10 minuter med 1 l vatten. Krossa bären lät och skumma av under tiden. Sila därefter. Egentligen ska det silas med ett finmaskigt nät med jag använde vanlig sil som ju faktiskt funkar också.
Sedan tillsätter du ytterligare 0,5 l vatten och 3 dl socker. Låt koka upp och häll över i frysbara formar.
Fryser du in saften håller den fint utan konserveringsmedel. Dessutom gott att blanda med vatten direkt för att få svartvinbärssaften riktigt kall eller varför inte till drinkar eller bål?
Till det här receptet späder du 1:2 eller 1:3 ungefär – saften blir inte jättekoncentrerad.
Servera gärna med papperssugrör.
Skål och tack naturen! 🙂
Åh, svartvinbärssaft som är så galet gott.
Author
Visst är det gott! 🙂