ANNONS:

En ny jobbstil som tar dig framåt i karriären

beyourself4

Betsabé Vivanco Goldberg är liksom jag medförfattare till marknadsföringsboken Boosta din business som släpps i september. Hennes kapitel handlar om stil och kommunikation. Vi kommunicerar en hel del när vi är tysta och här är kläderna du bär ett viktigt verktyg.  Vem vill börja hösten med en ny jobbstil som tar dig framåt i karriären på det sätt du vill?

Strategisk klädsel handlar om att veta vad du passar i och använda det i din kommunikation.

beyourself2

Betsabé driver Be Yourself som hjälper företagare att vässa sin personliga stil. Strategisk klädsel handlar om att veta vad du passar i och använda det i din kommunikation. Stil är ett sett att uttrycka din personlighet och det hjälper jag mina kunder med, säger Betsabé.

Om jag vill ha en ny, fräsch jobbstil i höst, vad ska jag tänka på?

Jag utgår hela tiden från individen, vilket gör att frågan svår att svara på. Rent allmänt tycker jag att man bör vidga sina vyer och prova på mer färg. Och fler välsittande plagg i bra kvalité skulle jag vilja se mer av.

När du väl har en garderob som endast innehåller plagg som passar dig och som du faktiskt använder är det enklare att se en helhet och finna nya användningsområden eller kombinationer.

beyourself5

Hur bygger jag snabbt upp en användbar jobbgarderob?

Att bygga en bra och fullt flexibel garderob tar tid. Men jag skulle ändå börja med basgarderoben. Basgarderoben ska hålla länge och de plaggen används oftare än andra plagg i garderoben, därför ska den vara i bra kvalité. Plocka bort allt du inte använder hemma, städa ut gamla plagg och skänk dem till behövande eller sälj vidare!

När du väl har en garderob som endast innehåller plagg som passar dig och som du faktiskt använder är det enklare att se en helhet och finna nya användningsområden eller kombinationer. Komplettera med ett par mönstrade toppar som passar till flera befintliga plagg.

Våga ha en färg som framhäver din ögonfärg. Det ger en mer levande bild av dig som person.

beyourself3

Hur ska jag tänka inför en arbetsintervju?

När man ska gå på intervju är det A&O att göra research på personerna du ska träffa och företaget du har sökt dig till.

Tack vare sociala medier och Google kan du se bilder och läsa en hel del om företagen.

Var inte spontan, inte när du ska välja kläder i alla fall. Se till att ta fram det du ska ha på dig dagen innan.

Ha välstrukna plagg, välputsade skor, gå igenom dina ytterplagg så att ingenting är trasig eller att en knapp saknas. Var noga med att välja bort noppriga plagg.

Alla dessa detaljer är en del av första intrycket som är så viktigt att ha kontroll över. Våga ha en färg som framhäver din ögonfärg. Det ger en mer levande bild av dig som person.

Och de riktigt fina plaggen vi har, oftast i finare material, använder vi för sällan i vardagen.

beyourself6
Foto: Före och efter styling.

Vilka är de vanliga misstagen när det gäller stil på jobbet?

De vanligaste misstagen är att man ibland blir “hemmablind” och går omkring i kläder man inte känner sig fin i. Bara för att man alltid har gjort så, inte orkar jaga i shopping-jungeln eller helt enkelt saknar kunskap i vad man passar i.

Och de riktigt fina plaggen vi har, oftast i finare material, använder vi för sällan i vardagen. Enligt mig bör man alltid känna sig bekväm i sina plagg. Ett annat misstag är att man har “en jobbstil” och en “privat stil”. Jag brukar rekommendera att endast ha EN garderob som du, med hjälp av detaljerna, kan förändra känslan av fest, jobb eller avslappnad kväll med familjen.

beyourself7
Foto: Före och efter styling.

Vilka är dina fem bästa tips för en snygg jobblook?

1. Siden närmast kroppen – det gör att alla dina överdelar faller bättre och inte fastnar på kroppen. Bra BH för bästa stöd.

2. Som jag sa tidigare, välsittande plagg i god kvalité. Speciellt om du bär kavaj – tänk på ärmlängden, axelvidden och var midjan hamnar på dig.

3. Stickade plagg bör också vara av bättre kvalité för att slippa noppriga koftor som kan sänka hela looken! Skippa därför allt som innehåller akryl.

4. På de flesta arbetsplatser får man ha jeans. Väljer du jeans, köp gärna ett par helt utan slitningar med en jämn mörkblå färg. Det ger en mer skräddad look.

5. Detaljerna! Med accessoarer kan du dressa upp eller ned ett plagg. Testa dig fram! Det finns så mycket som är roligt och snyggt just nu. Bijouterierna har intagit finrummet igen vilket är jättekul. Välvårdade skor är också en detalj som alldeles för många inte tänker på.

Tack Betsabé för många verkligt bra tips! Om du vill veta mer om henne och Be yourself. finns hennes hemsida här.

4 Comments

 1. ingelamolly
  18 August 2015 / 22:05

  En mycket bra och inspirerande artikel. Härligt!

 2. 22 August 2015 / 11:05

  Synd att ingen ställer upp med sitt ansikte, så konstiga bilderna blir när huvudena blir kapade! En sak jag observerar dock är att alla fick bättre figur efter. I mitt tidigare jobb här jag haft två stilar men jag trivs med båda bara att jag till vardags inte vill klä upp mig och gärna har jeans och tex ngt slitna /casual. Så varför inte?

  • 23 August 2015 / 10:57

   Sant att ansiktet är en viktig del. 🙂 Jag har också minigarderober för olika tillfällen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.