ANNONS:

Tre sorters julgodis på en timme!

julgodis1Det är många som tycker det är stressigt att hinna göra julgodis, julkakor och fixa julrätter till julbordet. Knepet är att välja sådant som tar minimalt med tid men som ger mycket god smak. Har är mina tre tips på julgodis som tar ca en timme att göra. Snabbt och gott är mina ledord.

Knäck – klassiskt juligt och gott samt kräver få ingredienser. En halv sats innehåller 1 dl sirap, 1 dl socker, 1 dl grädde och ev. hackad mandel och annan smaksättning.
Trillingnöt – nu när trillingnöten har försvunnit från Aladdin-asken känns det superviktigt att göra egna. Två ingredienser bara och svårt att misslyckas! Innehåller mjölkchoklad och hasselnötter utan skal.
Winernougat – tre ingredienser och vansinnigt gott. Tror inte det går att misslyckas. Mitt recept kommer från Mat-Tina. Innehåller 250 g nougat, 125 g mörk choklad och 100 g flagad rostad mandel. Numera finns färdigrostade mandelflarn i butik.

1. KNÄCK. Börja med att koka knäcken och låt den puttra på samtidigt som du gör det andra. Om du gör en halv sats går det mycket fortare. När den blir lite trögflytande och något mörkare i färgen kan du göra det klassiska kulprovet och därefter hälla i mandeln (om du vill) och ev. annan smaksättning. Häll i knäckformarna och låt stelna till. Klart!

2. TRILLINGNÖT. Rosta hasselnötterna i ugnen och gnugga sedan bort skalet med en handduk. Smält mjölkchoklad i mikron, ca 10-20 sekunder åt gången och rör mellan upphettningarna tills chokladen är helt smält, blank och fin. Häll då i hasselnötterna och rör om noga. Lägg upp tre och tre på ett bakplåtspapper. Låt stelna något innan du ringlar över mer choklad med en tesked. Låt stelna i kylen. OBS! Om du låter chokladen vara mer trögflytande än vad jag lät den vara, döljs nötterna mer.

3. WIENERNOUGAT. Mikra nougat och mörk choklad på samma sätt som beskrivits i nr 2. Blanda i den flagade, rostade mandeln och häll upp i en avlång sockerkaksform som klätts med plastfolie. In i kylen för att stelna och skär sedan upp i lagom stora portionsbitar.

Lycka till! 🙂

P.S. Jag har också testat att göra Mozartkulor, citronkola m.m. men jag tycker det tar mer tid än vad det ger i smak. Nästa år vill jag testa att göra egna praliner i snygga formar.

Vilket julgodis tycker du blir gott och går snabbt att fixa till? Länka gärna till ditt eget recept!

8 Comments

  1. 21 December 2014 / 21:46

    Nä inte tar det värst lång tid…..jag gillar saker som inte är komplicerat. Sån är jag…. Kram Anette

  2. 22 December 2014 / 07:59

    Wienernougaten låter verkligen jättegott och det är något som jag kanske ska prova på? Tack för tipset!
    Mvh Anette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.