1 av 10 svenskar har hudsjukdomen rosacea – kvinnor löper tre gånger så hög risk att drabbas

Jag fick det här ett pressutskicket med info om nya Dermalex som finns receptfritt, och väljer att publicera det i sin helhet eftersom jag tycker det är viktigt att nå ut med infon att det är så vanligt. /Käthe Nilsson

Rosacea är en vanlig, kronisk hudåkomma som drabbar en av tio svenskar. Många känner inte till att de har en hudsjukdom och över hälften går obehandlade med symtom som rodnader, röda fläckar och varfyllda blåsor på huden. Kvinnor löper dessutom tre gånger så hög risk som män att drabbas av sjukdomen. Under sommaren ökar risken för rosacea-utbrott eftersom sol-ljus i kombination med värme är rosaceans värsta fiende.

Rosacea subtyper

Ibland förväxlas rosacea med vuxen-acne då de i många avseenden påminner om varandra: rosacea yttrar sig genom inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland till och med fyllda av var. Oftast syns hudförändringarna i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Ju längre man går obehandlad, desto större är också sannolikheten att rodnaden utvecklas till en mängd små röda och ytliga blodkärl som skapar rosiga kinder och röd näsa. Under sommaren förvärras symptomen för många eftersom sol är den främsta triggern till rosacea-utbrott. Andra vanliga triggers är alkohol, varma bad och stark mat – vanliga inslag i sommarlivsstilen alltså.

dermalex

Trots att så många drabbas är kunskapen kring sjukdomen låg – inte minst bland personer med lindriga besvär. Därför lanserar Dermalex nu en receptfri behandling utan antibiotika för personer med milda till måttliga besvär av rosacea. Dermalex har också tagit fram Rosacea-kollen där 10 vanliga triggers listas.

5 tecken på att du har rosacea:

  1. 1.       Rödflammigt ansikte

Du är rödflammig i ansiktet som påminner om när man bränt sig i solen. Ibland kan huden svida och bränna.

  1. 2.       Synliga blodkärl

Du har små synliga blodkärl i ansiktet som ibland ser ut som ”spindelnät”. Ofta syns detta på näsa och kinder.

  1. 3.       Akneliknande utbrott

Det är inte ovanligt att rosacea blandas ihop med vuxenakne eftersom många av de vanligaste symtomen ofta påminner om akne med kvisslor och ojämna hudpartier i ansiktet. Dyker oftast upp på kinder, panna och haka.

  1. 4.       Reagerar på sol och stark mat

Rosacea kan ofta förvärras av att man utsätter sig för triggers såsom sol, stark mat, kaffe, stress eller alkohol. Lär dig dina triggers och hantera dem med försiktighet!

  1. 5.       Blossande hud efter bad eller träning

Personer med rosacea kan ofta uppleva förvärrad rodnad när huden blir varm. Bad och träning ökar blodflödet i ansiktet och kan göra att huden i ansiktet blossar upp mer än hos personer utan rosacea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.