Lexbase

lexbase
Foto: Bild från en del av min ort. Är alla röda prickar brottslingar?

Lexbase har nyligen lanserats. Tanken är att man ska kunna söka på personer och företag (från och med måndag) och se om någon är dömd för något brott, stora som små. Först tänker jag att sidan kommer att få otroligt många besökare och att det är världens idé. Sedan funderar jag på om är riktigt rätt. Å ena sidan är jag för det öppna, å andra sidan ser jag risker. T.ex. personer som dömts, tagit sitt straff och sedan förändrats. Jag kan tänka mig att många arbetsgivare också kommer att använda tjänsten. Det som är bra är att det kanske kan minska antalet brott på sikt, eller kanske inte?

Jag började med att söka på mig själv och hittade inget. Man vet ju aldrig. 😉 Och sedan på olika stora företag, och jodå, både Aftonbladet och Ikea fanns med i registret så det kanske inte är så farligt att vara med ändå?

Vad tycker du- är Lexbase bra eller dåligt?

8 Comments

 1. Lisa
  28 January 2014 / 10:45

  Jag har totalt missat detta. Kollade lite snabbt min stad och det var inte en endaste röd prick i mitt område av stan.

  Känner att jag måste sätta mig in i debatten lite mer innan jag tar ställning till vad jag tycker. JK verkar utreda saken så vi får se vart det leder.

 2. 28 January 2014 / 14:34

  Jag tycker att det är helt galet. Har man sonat sitt brott så har man, då ska inte nyfikna Svensson kunna sitta och nyfiket snoka. Jag hoppas de tar bort detta illa kvickt. Det är nästan lika dumt som Beatrice Asks förslag med lila kuvert till sexförbrytare.

 3. Emma
  28 January 2014 / 17:31

  Dåligt. Det har sina fördelar men nackdelarna väger tyvärr tyngre. Att använda argument som att vårt samhälle inte är som i USA för att berättiga tjänsten är farligt, att vi har en sådan tjänst nu pekar ju bara på att vi är på väg mot “USA-samhället” (Det ser ju olika ut i varje delstat, generaliserar lite). Med tanke på att andra uppgifter, som t.ex. inkomst osv. är så lättillgängliga i Sverige kan man tänka sig att denna tjänst skulle kunna användas för utpressning osv. Förbudet mot dubbelbestraffning blir urholkat av en sådan tjänst. Men som sagt, även om jag ser fördelarna, som t.ex. att man kan kolla upp sin blind-date i förväg, kolla upp folk som vistas nära ens barn osv. så är nackdelarna alldeles för stora.

 4. Lisa
  28 January 2014 / 18:25

  Nu har jag kollat upp sajten lite mer och den får ett rungande NEJ av mig. De röda prickarna utgörs t.ex. av den adress som finns inskriven i domarna. Om personen i fråga flyttat och någon annan bor där så står det kvar en röd prick.

  Tydligen finns det personer som dömts i tingsrätten men friats i hovrätten men där bara tingsrättsdomen går att ladda ner. Då ska man tydligen själv ansvara för att påpeka detta annars får man stå ut med att folk bara tar del av den fällande domen och får ingen upprättelse. Fruktansvärt!

  • 28 January 2014 / 22:23

   Fy, det låter inte alls bra. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Jag är helt emot nu!

 5. Therese
  30 January 2014 / 10:20

  Nu har dom ju stängt ner sidan men jag känner ändå att jag vill påpeka det här. Att dom hänger ut dömda är en sak, men om jag inte har förstått det hel fel så kommer ALLA som är inblandade i något mål upp, oavsett om man är gärningsman, vittne eller målsägande. Prickarna du ser kan alltså vara alltifrån p-bot, våldtäkt, vittne till offer… Tyvärr så tror jag dom flesta inte köper tjänsten utan ser bara att grannen är med och utgår från att hen är kriminell..
  Jag kan ha fel men jag har sett det få kritik i många diskussioner just på grund av detta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.