Sveriges nationaldag – ni har väl firat?

Jag måste medge att jag är något rostig när det gäller att fira Sveriges nationaldag. Det finns ingen riktig tradition, det är snarare mysiga skolavslutningar och midsommar som har känts högtidligt för min del. Men jag måste bli bättre på att fira. Idag blev det enkla bakelser där pappa stod för sockerkaksbottnarna och jag för rabarbermousse, och så lite piff med svenska gubbar dagen till ära. Rabarbermousse blir syrligt och är en bra ersättare för t.ex. lemoncurdgrädde i tårtor.

Har ni firat idag?

Uppdaterat!
Receptet höll jag på att glömma. Som vanligt är det en egen mix baserat på olika recept jag googlat fram. Ca 300 g skalade rabarber i små bitar kokas i ytterst lite vatten med ca 1,5 dl socker tills det blivit simmigt. Ta kastrull från plattan och lägg i ett gelatinblad som får smälta. Vispa 2 dl grädde och blanda ner så mycket eller lite av rabarberkompotten du vill (jag använde ca 2/3) och ställ kallt i kylen några timmar.

2 Comments

  1. 7 June 2013 / 08:46

    Ja, jag har firat. Som utlandssvensk så är det en anledning så god som någon att träffa svenskar och umgås. Skolavsutning firas med barnen och deras kompisar och på midsommar är de flesta svenskarna ur närmiljön redan utspridda över hela Sverige.

    Men varför måste du bli bättre på att fira nationaldagen, egentligen? Det är väl inget tvång- om skolavslutningar och midsommar är grejen i er familj, så kanske det räcker för er helt enkelt?

    • 7 June 2013 / 23:11

      Jag gillar ju traditioner och vill sugen musten ur traditioner och firanden. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.