Min syn på parabener

Jag fick den här kommentaren av en läsare:

Hur tänker du kring miljö när du väljer hår- hud- och sminkprodukter? Jag tänker t ex på schampo med SLS, eller parabener.

När det gäller parabener stämmer mina åsikter väl med Annicas som driver bloggen Hudspecialisten. Annica driver också webbutiken Skincity. Om det är så att ett p-piller innehåller mer hormonstörande än vad som finns i hudvården, ja, då är det inget jag bryr mig om. Detta kanske inte är helt politiskt korrekt att säga eller skriva men jag känner mig inte alls brydd över parabener i hudvård eller hårvård. Ibland blir jag mer bekymrad över allt nytt som folk hoppar på, t.ex. den nya influensavaccinationen för ett par år sedan. Så jag väljer fortfarande hudvård och hårvård efter den effekt jag vill ha. Därför undviker jag t.ex. mineralolja i hudvård.

Hur gör ni?

6 Comments

 1. 24 March 2013 / 20:27

  Den här frågan är så intressant. Jag har funderat kring betydelsen av sådana ämnen och det faktum att det handlar om väldigt små mängder. Har det över huvud taget betydelse i sammanhanget? Som gravid tänkte jag mer på det och tyckte att det tog emot att färga håret på konventionellt sätt. Gick därför till eco-salong under graviditeten. Sedan återgick jag till konventionell hudvård och hårfärg igen. Kände att prio 1 för mig var att produkterna var tillräckligt aktiva för min 30+ hud. Kände att det viktigaste var att produkterna gjorde jobbet. Ville inte avstå syror i hudvården t.ex.

  Men efter att ha läst lite naturliga skönhetsbloggar fick jag inspiration att testa byta ut min skönhetsvård mot naturlig. Viktigast är såklart att det inte är mineralolja eller silikon i produkterna men jag strävar efter att undvika parabener, ftalater, sulfater, phenoxyethanol o.s.v.

  Det är en utmaning och kräver lite research men har faktiskt gått över förväntan. Det som har varit svårt att hitta något som lever upp till ens förväntan är parfym och mascara. Mascara har jag hittat UNE green pride som fungerar lika bra men parfym är fortfarande ett problem. Naturliga dofter har tyvärr inte samma hållbarhet.

  Tror egentligen inte att det har någon större betydelse men eftersom jag inte upplever hudvården som sämre känns det helt ok att fortsätta. Tro det eller ej men det finns faktiskt en hel del aktiva produkter även inom naturlig hudvård. Organic pharmacy och Suki är märken som jag tycker är lika bra som vilket konventionellt märke som helst. Vi får se hur länge jag fortsätter men hittills känner jag mig nöjd med mitt val.

  • Eva
   24 March 2013 / 21:55

   Tack Lisa för din syn på saken, intressant läsning.

 2. Carro
  24 March 2013 / 22:08

  Håller med dig till fullo Kathe!

 3. Kattis
  25 March 2013 / 11:22

  Jag har funderat på detta med parabener. Vidare har jag läst på olika bloggar och nätbutiker om parabener där ingen källanvisar och undrat var infon kommer ifrån. Jag vill grunda mina val på vetenskaplig grund. viss information kanspridas på internet så mycket att källan tillslut försvinner eller feltolkas. Tillslut har jag hittat information från läkemedelsverket:

  http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Parabener-/

  Där står det ordagrant:

  “Expertgruppen har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter. Däremot finns en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben och därför pågår fortfarande utvärdering av nya studier av dessa parabener.”

  Eftersom det finns osäkerhet kring propyl och butylparaben och frågan utreds har jag valt att i nya produkter undvika dessa ämnen tills jag läser resultaten av granskningen.

  När det gäller SLS så undviker jag det i hårprodukter med anledning av känslig hårbotten och eksem. Just nu testar jag en aleppotvål. Det har fungerat bra att använda ekologiska alternativ.

 4. 25 March 2013 / 16:04

  Tack för ett snabbt svar, Käthe! Det är intressant att läsa även andra läsares syn på saken.

 5. Christine
  25 March 2013 / 17:22

  Allt är farligt, alla varningsskyltar har gjort mig avtrubbad!
  Använder inte SLS, silikoner eller mineralolja i håret r/t att jag endast tvättar med balsam. För det mesta, ibland fuskar jag där med :-). Det har iaf gett otroliga resultat, en kunskap i hur man avläser ingredienslistor och vad långa krångliga ändelser egentligen betyder. Framförallt har det öppnat ögonen för hur konventiella produkter inte alltid är bäst.
  Men parabener. Bah. Kunde inte brytt mig mindre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.