Jag och tiramisu

Sist jag åt tiramisu var i Italien vid Gardasjön på 90-talet. Tycker ni att det låter längesedan så kan jag lugna er med att det var i slutet av 90-talet, åtminstone. 😉 Jag tyckte inte alls det var gott, förstod inte alls finessen då. För några veckor provade jag det på Epicuré i Malmö och fullkomligt älskade det. Så nu har jag köpt hem de rätta kexen och mascarpone för att kunna göra det själv till helgen. Jag har förstått att kexen bara snabbt ska suga upp kaffe och någon likör eller vin men jag vet inte vilket recept av alla de 100-tals som finns jag ska rätta mig efter. Tänkte att jag kanske har någon läsare som är vass på tiramisu? Hoppas det! 🙂

2 Comments

 1. Bagarbarnet C
  12 July 2012 / 08:42

  Man kan droppa likör på kexen med en pipett eller liten sked istället för att doppa själva kexen!
  Det är mitt bästa tips då jag verkligen inte gillar när den blir för blöt.
  Kram

 2. Maja
  12 July 2012 / 11:39

  Jag rockar på Tiramisu. Ska det festas får jag alltid i uppdrag att göra Tiramisu. Mitt recept kommer från Tasteline.com. När det kommer till kaffet så brygger jag i moccabryggaren vilket är det närmaste man kommer espresso-smaken om man inte har espressomaskin hemma. Kaffet ska vara starkt. Sen använder jag någon god likör, Kahlua eller Rum Negrita (ev. cream versionen), Calvados tog jag en gång. Hur mycket av det beror på hur starkt man vill det ska smaka, så börja med en matsked och blanda med kaffet och så smaka av. Självklart beror det på hur många portioner, jag brukar alltid göra stor sats så det blir runt nio-tio matskedar, och mina vänner gillar lite spritsmak. Egentligen smakar det inte annars så mycket, det är just det som är Tiramisu, kaffe och likör som smaksätter. Hur blött man vill ha det… Ja, det är lite “smaken som baken”. Kexen suger åt sig väldigt snabbt, så jag släpper ner och vänder snabbt och ut med kexet. Jag föredrar det lite blötare för annar blir det kex med grädde. 🙂 Sen är det lilla kruxet att få till krämen fin och fluffig. Jag brukar alltid ta ett extra ägg, i alla fall där man ska blanda äggulor. 🙂 Extra protein! 😉 Lycka till och du kommer inte ångra dig! Snarare bli beroende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.