Napp eller inte?

Vi är i valet och kvalet om vi ska införa napp här eller ej. Är egentligen emot både ersättning*, napp och annat artificiellt. Är det inte omständigt att sluta med nappen sedan? Vad är det för för- och nackdelar?

*) Lillkillen har fått ersättning från födseln för att han inte fick gå ner i vikt och han fortsätter att gå upp fint med amning kompletterat med ersättning några gånger per dag så det tänkte vi fortsätta med ett tag till. Lilltjejen helammar och går också upp fint. Målet är att helamma båda och att ge ersättning en gång inför natten och vid barnpassning.

9 Comments

 1. 5 July 2011 / 19:58

  Båda mina barn har ätit ersättning och haft napp. Äldsta sonen slutade med napp jätte lätt efter 1,5års ålder, tror det beror lite på i vilket syfte man ger nappen. Inte stoppa in den för minsta lilla pip 🙂 Dock tror jag lillebror är lite mer fäst vid sin napp..

 2. Johanna
  5 July 2011 / 20:29

  Men så märkligt du resonerar… om det inte funnits ngt “artificiellt”, hur hade lillkillen fixat det då?(Hemskt men sant…) Å sen ändå tänka sig det inför kväll/barnvaktning… Hur ska ni göra med välling då? Är det “äkta” eller inte?
  Att avvänja med napp är lika “lätt” som att avvänja amning eller liknande. Det blir ju lite vad man gör det till å lite beroende på vad syftet är med nappen. Varför funderar ni på att börja med nappen, är det för att sugbehovet är stort? För att du ska slippa amma jämt?
  Bara man är bestämd/konsekvent så är det nog inga problem, tror jag.

 3. 5 July 2011 / 21:34

  Jag har inga barn själv men med mina två syskonbarn har det väl varit lite gnäll första kvällarna utan napp när de ska sova…Men det är väl bara att visa att det är så. Sen tycker di små det är så kul att ge bort napparna till de som behöver de mer, kanske en liten bebis-kusin, tomten rådjurens bebisar eller till djuren på skansen där det finns massor av nappar. Vill dom ha napp så tycker jag allt dom ska få ha det! Men dom behöver ju inte ha den hela dagarna när de blir större…

  Kram

 4. 5 July 2011 / 22:05

  Båda mina hade napp första månaderna, eftersom bebisar har ett sugbehov. Men efter det ser jag ingen anledning att ha napp, som tröst eller så. När det är dags att sluta (innan året tycker jag) så är det bara att ta bort den. Inte svårare än så ; )
  Så jag är alltså för napp, till bebisar.

  Ersättning gav jag aldrig eftersom jag helammade. Men funkar inte amningen eller att man av någon anledning inte kan/vill amma så är det ju super att ersättning finns. Så för där också, men amning är att föredra om möjlighet finns ; )

 5. Anna O
  5 July 2011 / 22:42

  Har äntligen fått min lilla tjej! Tyra föddes 2/7 8 dagar efter beräknat datum. Vårt lilla mirakel! Angående napp så ska vi nog skaffa det till Tyra för hon har ett enormt sugbehov och amningen funkar fint. Ofta vill hon bara amma för sugandets skull, inte så mycket för att hon är hungrig. BB avråder lite från det men de säger även att om det för jobbigt med sugbehovet är det nog inte fel med napp. Min mamma 60 + tycker absolut hon ska ha napp. Alla vi tre syskon har haft det och inte haft några problem! Fortsatt lycka till med dina små!
  Kram.

 6. 6 July 2011 / 14:02

  Å jag var också lite mot ersättning… Men när lille prinsen fick gulsot å somnade när jag skulle amma honom, å han blev inte bättre så var vi tvugna.. Å vips när han fick lite å att jag ammade också så försvann gulsoten å han gick upp jättebra! Napp har både två haft storasyster har bara nu bär hon ska sova. Mio har inte heller så mycket mest när han e trött. När han var bebis ville ha mest lilla å smutta i flera timmar.. Å då passade nappen så att brösten hann vila;) de där var lite av mina erfarenheter- vilka är goda;)
  Kram sötis

 7. 6 July 2011 / 22:27

  Ge kidsen napp! Annars blir det ett evigt tuttande mysigt men ohållbart i längden. Jag har ammat mina kids fullt i 6 mån och några har valt napp, någon tog till tummen. Och det var betydligt enklare att plocka nappen om jag säger så….:)

 8. Jessica i Malmö
  6 July 2011 / 23:52

  Jag har haft napp till båda mina. Började direkt eftersom de båda hade enormt sugbehov. Jag tycker nappen underlättade vårt liv och gjorde våra barn lugna och trygga. Jag har iof supersvårt för gnäll så för mig fungerade nappen som en “propp” mellan varven också. Jag är dock inte så prestigefylld så vi gjorde allt för att underlättade vårt liv som småbarnsföräldrar. Nappen släppte dem när de var mogna för det, vid ca 3 års ålder utan problem.

 9. 7 July 2011 / 10:45

  Min lilla 4-månaders tjej förstår fortfarande inte vad hon ska göra med nappen men tummen har hon hittat nu, så sött!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.