På tal om curling

Kul att debatten har blossat upp så mycket sedan programmet Ung & bortskämd sändes. Jag har inte sett det själv, inget som lockar mig alls, men jag följde debatten i programmet Debatt. Och ja, de var ju helt klart curlade av det lilla jag såg.

Själv har jag också blivit ganska curlad, inser jag, eller fin omvårdnad som jag hellre föredrar att kalla det. Jag fick frukost på sängen varje morgon av pappa och kan kallade på mig femtioelva gånger för att jag skulle lyckas ta mig upp, jag blev hämtad överallt och det var aldrig tal om att jag skulle ta bussen hem själv och gå genom någon mörk park, mamma tvättade åt mig, jag städade inte något annat än mitt rum o.s.v..

Jag kan inte påstå att det gjort mig mindre benägen att själv söka jobb o.s.v., tvärtom känner jag att jag har fått en bra dos av egenvärde. Själv kommer jag att agera på samma vis när det gäller t.ex. att köra runt, det får man helt enkelt räkna med som förälder, att engagera sig lite. Men det finns förstås olika grader av curling och det kanske kan blandas ihop med engagerade föräldrar.

Har ni blivit curlade eller ej? Synpunkter?

Leave a comment

 1. E
  11 November 2010 / 10:10

  Jag har inte blivit curlad, knappt haft engagerade föräldrar. Min mamma säger nu att “du var ju så duktig och självständig så vi behövde inte”. Vet inte om jag hade varit annorluna med andra föräldrar, men jag flyttade hemifrån vid 18 år och har klarat mig själv.

  Ibland undrar jag om vissa barn och ungdomar på nåt sätt har behov av att bli curlad, Det kanske är någon dysfunktion som gör det nödvändigt, mer än att föräldrarna vill det. Vad är vad i det hela kan man ju undra?!

 2. 11 November 2010 / 11:24

  Det där är så svårt att säga, vad som är curling och vad som är “omvårdnad”.
  Jag gör tex alltid frukost till mina barn, fast dom såklart KAN själva. Men det känner jag är ett sätt för att dom ska känna sig “omhändertagna”. Medans jag vet att vissa ALDRIG gör det till sina barn, just för att dom kan själva. Som ett ex bara ; ) För mig är det verkligen inte att curla. Skjutsar också överallt och går med till skolan, också det kan dom ju själva.
  Curla är väl kanske när man tar bort möjligheten för dom att lära sig ta ansvar själva och bara gör allt åt dom, och underlättar i onödan?

 3. 11 November 2010 / 14:35

  vet inte om jag skulle säga att jag blivit curlad.. eller det beror ju på vad folk anser vara bortskämt.. jag har väl fått det mesta jag behövt och velat ha, och pappa är fortfarande generös med pengar för att jag ska kunna studera ordentligt och inte behöva stress ihjäl mig med jobb vid sidan om.. har också egen bil och alla kostnaderna står pappas företag för. Men dendär bilen är faktiskt ett nödvändigt ont för mig när jag är hemma i min hemort som ligger på glesbygden, och alla förstår väl att jag inte själv har pengar till att betala alla kostnader som ingår.. Men annars försöker jag klara mig själv så gott det går, och alla hemmasysslor sköter jag ju såklart själv när jag en gång bor ensam.. 😛

  Så jag vet inte hur pass bortskämd jag egentligen är, bedöm själva 😀

 4. 11 November 2010 / 15:32

  Jag önskar väl snarare att jag blivit curlad; jag var extraförälder åt mina småsyskon och städade hela huset själv + lagade maten flera gånger i veckan och tog hand om tvätten – detta sedan jag var elva år (städade började jag dock med som fem-åring för att jag skämdes för att det var stökigt, min mamma har aldrig städat ordentligt eller hållt ordning). Jag fick inte nya kläder ofta, hade bara begagnade möbler och fick för det mesta ta mig till och från platser själv. Mina föräldrar hade sina problem och då blev det tyvärr så. Det kanske gör en stark på ett sätt men svag på ett annat, jag hade gett allt för att få komma hem till ett städat hem och bli lite “curlad” då och då! Jag tror att det i lagom dos enbart är bra för barnen, gör så att man känner sig omhuldad och älskad. Självklart finns det en gräns men som sagt, i lagom dos så:-)

 5. Stina
  11 November 2010 / 22:33

  Nej, jag har inte blivit det alls. Har fått mer än vad jag behövde materiellt men aldrig bortskämd med städning, hämtning och dylikt. Frukost på säng, aldrig. Jag tycker att det ger ett bortskämt intryck, som om föräldrarna står under barnen i bestämmandet i vissa familjer. Vad är de för fel med att ta sig själv med buss till kompisar om man är över 14 år och det inte är farliga platser och tider? Varför ska man inte kunna hjälpa till med rimliga arbetsuppgifter i familjens hem? För många blir det nog en chock att inte vara i fokus och få allting färdigt när de flyttar till ett eget hem, alla kan lära sig i längden, men känslan av att inte vara uppmärksammad och i föräldrarnas fokus känns nog…

 6. 12 November 2010 / 11:18

  Tycker inte att det är att bli curlad att få frukost på sängen av sin pappa det är ju kärlek..curling är när man inte städar sitt rum eller tar något ansvar för sina saker osv kram fina käthe

 7. 13 November 2010 / 08:35

  Jag har aldrig blivit bortskämd eller fått något serverat. Jag är mina föräldrars sladdbarn, och har klarat mig MYCKET på egen hand sedan jag var liten. Jag har absolut INTE farit illa av det. Jag spyr på föräldrar som daltar med sina barn, men det är ju för att det är totalt främmande för mig.Jag tror inte att någon “far illa” av att bli bortskämd, lika lite som jag blivit skadad av min uppfostran. När jag var yngre trodde jag att mina bortskämda kompisar, som aldrig gjorde något hemma t.ex. skulle klara sig “sämre” i vuxenlivet. Men så är det säkert inte.

  Det finns 1000 olika sätt att uppfostra sina barn, och man ska nog passa sig för att fördöma hit och dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.