Ovanliga namn

Kul att Engla är inne på namn till sina tvillingar som gärna får vara ovanliga och som står för sig själv utan efternamnet. Det är skrämmande hur rädda folk är (enligt kommentarerna) för att utmärka sig med namn. Jag tycker helt klart att man ska våga om det känns rätt. 🙂 Sen kan jag också tycka att gamla svenska namn är fina. Och när jag ändå är inne på namn så väljer jag aktivt att heta Nilsson eftersom det kommer att vara unikt och kul om ett visst antal år eftersom alla är inne på “tjusiga efternamn” eller att ta det mest ovanliga, det ena än värre påhittat än det andra, vilket jag tycker är lite komiskt. Jag menar, hur ofta används efternamnet i vardagen, hur ofta säger man det?

Jag känner mig ganska ensam om mitt namn trots att jag inte är det. Det ska enligt statistik finnas 575 st i Sverige som heter Käthe, uttalas [kät] (får ofta mail om hur det uttalas). Det kan dock vara en hel del som har det i andranamn. När sonen fick sitt namn 2004 var det bara han i hela Sverige som hade det som tilltalsnamn. Nu verkar det ligga på mellan 2-25 personer, troligtvis många andranamn.

Vad heter era barn? Eller ännu mer intressant, hur tänker ni kring att hitta rätt namn till era barn?

Leave a comment

 1. B-M
  26 August 2010 / 10:11

  Jag heter ju Britt-Mari och det är ett namn som främst delas med personer 20 år äldre än jag…. Har dessutom ett ovanligt efternamn som jag får bokstavera :-/. Gillar alltså INTE ovanliga nam, mina barn heter Emil och Jonas – vanliga, svenska, rejäla namn :).

 2. 26 August 2010 / 10:19

  Jag fick reda på att min farmor hette Olivia i andranamn för säkert 15 år sedan. Jag tyckte det var så fint och bestämde mig då att om jag får en dotter ska hon heta det.

 3. Ulrica
  26 August 2010 / 11:39

  Jag har en Fanny & en Eliaz. Ville ha internationellt gångbara namn, dvs namnen ska vara lätta att uttala på engelska.
  Sen valde vi namn som är lite svårare att göra öknamn av.
  Jag gillar lite udda namn på barnen. Bara man tänker på att barnen skall heta det även som vuxna.

 4. Nina
  26 August 2010 / 12:10

  Vad heter din lilla pojk då? 🙂

 5. Lily
  26 August 2010 / 12:20

  Vad heter din son Käthe ?

 6. Maria Q
  26 August 2010 / 12:24

  Eliott heter vår son och Annéa vår dotter. Om Eliott varit en tjej hade det då varit en Annéa men det fick vänta 2 år innan tjejen kom! Vi hittade det namnet i Svenska Namnboken när jag var höggravid med Eliott! Eliott kom till pga smeknamnet på magen “E.T” då han på ultraljudet pekade fingret åt oss. Hans faster kom då på Eliott som i filmen då vi hade svårt med förslag på pojknamn!

 7. 26 August 2010 / 14:34

  Sonen har ett ganska vanligt namn, men min tonårsdotter heter Tua, det har jag inte träffat många andra som gör….;-)

 8. T
  26 August 2010 / 15:10

  Skriv din kommentar här!
  Mina tjejer heter Alvina och Millie dvs ganska ovanliga namn. Jag har själv ett väldigt vanligt namn, i klassen var vi 3st med samma namn vilket ledde till mycket smeknamn så när vi började diskutera namn så var vi genast med det klara att det skulle vara lite ovanliga namn men samtidigt lätta och gångbara.

 9. Emma
  26 August 2010 / 19:41

  Jag har inga barn men gillar Olivia, så får jag en flicka (och killen är med på det förstås 😉 ) blir det nog det.

 10. 26 August 2010 / 19:59

  Klara och Mira

  • Käthe Nilsson
   26 August 2010 / 21:56

   Fina namn era barn har! 🙂 Jag har valt att hålla familjen utanför bloggen så jag vill helst inte avslöja namnet här. Hoppas ni förstår!

 11. 27 August 2010 / 12:33

  Mina barn heter Oliver och StellaElise, för att vi båda gillade dom namnen ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.