Nu ska jag dela med mig av tips på hur du enkelt får ut mandelmusslorna ur formarna. Med lite snabba och smarta knep går det som en juldans. 😉
Jag använde mig av detta recept – det vill säga fuskade med mandelmassa. Valde dock lite finare mandelmassesort.
Jag rev 200 g mandelmassa och blandade med 4,5 dl vetemjöl, 200 g smör som stått ute i rumstemperatur ett par timmar, 0,5 dl socker och 1 ägg.
Formade till en stor boll och la den i kylen i ca en timme. Farligt god deg, alltså. 😉
Använde nyinköpta formar från Ica. Innan jag tryckte ner deg i formarna penslade jag dem med rumsvarmt smör.
Så här såg de ut efter ca 8 minuter i 200°C varm ugn.
Kort efter att de tagits ut ur ugnen vände jag upp och ner på en form i taget och bankade med en stekspade av metall. Det är rappa och bestämda slag som gäller. Sedan lyfte jag försiktigt på formarna. Mandelmusslorna fick svalna och sedan frös jag in dem i kakburkar.
Det är ytterst viktigt att ta ur dem ut formarna medans de är varma. För att inte bränna sig behövs därför grytvantar.
Var tvungen att testa dem samma kväll. De fick godkänt! 🙂
Goda att äta som de är också. Så föredrar mina barn dem.
Hoppas att du som tidigare tvekat att göra egna mandelmusslor vågar nu. Superlätt deg med mandelmassa och lätta att få ut om du smörar dem ordentligt och snabbt bankar dem ur formarna kort efter att de tagits ut ut ugnen.
Lycka till!
Hej!
Jag har inga problem med att ta ur dem ur formarna, trots litet pyssel.
Men mitt oroblem är, att de går sönder då man ska äta dem och tar i dem. Vad tror du? Ska jag lägga i en äggula till i degen?
Eller beror problemet på, att jag använde mandelmjöl istället för malen mandel? (Samma vikt) Mandelmjölet är kanske för fint jämfört med malen mandel?
Tacksam för din åsikt!
Vänligen
Kristina 🌷