I helgen gjorde jag krusbärspaj för första gången och det blev väldigt gott. Krusbär har en fin syrlighet som passar jättebra i pajsammanhang. Krusbären var mogna när jag plockade dem, men inte helt övermogna och sådär mjuka som de blir då. Perfekt tillfälle att göra paj på krusbär nu.
Jag valde att följa receptet som finns i senaste tidningen Buffé från Ica, men gjorde två portionspajer istället. Det fina med detta recept är att pajdegen innehåller havregryn och salt.
Grundreceptet är följande:
600 g krusbär (hade önskat att enheten var i dl men ni får höfta som jag gjorde)
125 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk majsstärkelse (borde fungera precis lika bra med potatismjöl men det är tydligen inte lika trendigt ;))
Blanda krusbär, 0,5 dl socker och majsstärkelse och lägg i pajformen. Pajdegen görs av resterande ingredienser. Jag valde att låta smöret bli rumstempererat innan jag mixade pajdegen.
In i ugnen i 30-40 minuter i 200°C. Servera med glass eller vaniljsås.