Till Midsommarafton gjorde jag en pavlova med rabarbercurd, jordgubbar och riven vit choklad. Den blev väldigt god! Här kommer det utlovade receptet!
Dagen före gjorde jag en klassisk marängbotten. Jag vispade först 6 äggulor, sedan ytterligare vispning med 3 dl strösocker och därefter några droppar vit vinäger och lite röd karamellfärg för att få marängen att dra mot rosa. In i ugnen i 150°C i 1-1,5 h. Låt gärna svalna i ugnen med öppen lucka. Kan stå där över natten om du inte ska göra tårtan förrän dagen efter.
Rabarbercurden gjorde jag med rabarber från köksträdgården. Ca 6 halvstora rabarber koktes mjuka med 1 dl ströcker. Sedan mixades purén och fick svalna något innan 2 äggulor, lite citronsaft och 1 rågad tsk maizena blandades i, samt 25 g smör. Sedan värmes detta försiktigt tills det blev lite tjockare. Koka absolut inte! Sedan plastades det in och förvarades i kylen.
Dagen efter bredde jag bara curden på halva bottnen eftersom barnen inte ville ha med rabarbercurd. Om du vill ha på hela tårtan, vilket jag rekommenderar, måste du dubbla satsen.
5 dl krämigt lättvispad grädde på curden. Grädden vispas med ca 1 msk vaniljsocker.
Därefter 2 l rensade jordgubbar, lite riven vit choklad och citronmeliss (också från köksträdgården).
Tårtan fick en perfekt balans mellan sött och syrligt. Gör den – blir jättegott och det är ingen tung och trist tårta. Rabarbercurden lyfter smaknivån så strunta inte i den.