Saffransfisk – torsk, saffran, vitlök och hummerfond

saffransfisk1

saffransfisk2

Igår gjorde jag en gammal fiskfavorit. Receptet kommer från när sambon arbetade hos SEB (hans första jobb efter examen så det är ett tag sedan ;)). Receptet hittar jag inte längre men jag tror att jag kommer ihåg det ganska bra. Benämningen på rätten var Påskgul fisk, men den passar perfekt inför stundande juletider.

Torsk med hummer- och saffranstäcke

Här har jag använt vanligt fiskblock (torsk) vilket funkar bra till vardags, men vill du lyxa till rätten och bjuda på den skulle jag rekommendera färsk torsk eller kolja från fiskbilen.

1. Tina torsken lätt och skär i bitar. Lägg i en form. Salta och peppra.
2. Blanda 2 dl creme fraiche, 1 pkt saffran, 1 pressad vitlöksklyfta och några msk hummerfond. Häll över fisken. OBS! Gillar ni mycket sås är det bara att dubbla mängden.
3. Riv över cheddarost eller annan ost du gillar.
4. In i ugnen i ca 10-20 min beroende på ugn, temperatur och om fisken är halvfryst eller färsk.

Servera med pressad potatis (känns härligt retro och fräscht) och en paprikasallad som bryter av snyggt till den saffransgula färgen. Smaklig måltid!

Lyxa till det!
– Använd färsk fisk.
– Garnera med hummer.
– Går en sås istället och servera bredvid (tillsätt ev. vatten och grädde för att få den rinnigare).

Det här är kanske något att göra till middag ikväll?

2 Comments

  1. Eva
    11 October 2015 / 18:00

    Mmm. låter jättegott och så enkelt. Den rätten ska jag testa framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.